Najbolji u 2018. zapjevali, zasvirali i zaplesali na Županijskom pleteru

Prva manifestacija Zajednice kulturno - umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije

801

U Domu INA Rafinerije nafte u Sisku 9. veljače je održan Županijski pleter, manifestacija koju je Zajednica kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije organizirala prvi put.

Predsjednik Zajednice, koja okuplja 62 članice, Ivan Mužek pojasnio je kako im je namjera da manifestacija postane tradicionalna. Na cjelovečernjem programu nastupile su članice Zajednice koje su tijekom 2018. godine postigle iznimne rezultate plasirajući se na državne smotre u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Na taj su način, istaknuo je Mužek, promovirale kulturu Sisačko – moslavačke županije.

„Cilj Županijskog pletera je da bude manifestacija koja će prikazivati najbolje od najboljih. Ovaj put su to oni najbolji u 2018. koji su ostvarili iznimne rezultate u području kulturno-umjetničkog amaterizma, a koji su članice Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije. Sad imamo priliku vidjeti svojevrsnu kompilaciju svih najboljih tijekom prošle godine. Županijski pleter će definitivno postati tradicionalna manifestacija na kojoj ćemo svake godine gledati i slušati one najbolje koji su tijekom protekle godine ostvarili najviše rezultate plasirajući se na županijske i državne smotre pod patronatom Hrvatskog sabora kulture“, kazao je Mužek.

VEZANE VIJESTI
Sanacija županijske ceste u naselju Košutarica

Među onima koji su nastupili na Županijskom pleteru bilo je i Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj Petrinja. Predsjednik ovog pjevačkog društva Željko Crnković pojasnio je koji ih je to uspjeh doveo do nastupa na Županijskom pleteru.

„Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj prošle je godine osvojilo srebro na 51. susretu hrvatskih pjevačkih zborova koji je održan u Rovinju. Zbog tog nas je uspjeha Zajednica kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, uz ostala društva iz drugih glazbenih pravaca, pozvala i omogućila nam da nastupimo ovdje večeras“, rekao je Crnković.

Uz glazbeni program, Županijski je pleter pratila i mala prigodna izložba. Naime, u predvorju Rafinerijskog doma svoje su radove izložili likovni umjetnici koji su sudjelovali na 34. susretu likovnih stvaralaca u Slavonskom Brodu 2018. godine, a na tom je susretu najboljim radom proglašen “Dječak s plavom kapom” Željka Lipovca, člana petrinjske udruge likovnih umjetnika PETRIART.

VEZANE VIJESTI
Broj oboljelih od gripe u SMŽ u porastu! Kako je spriječiti, a kako liječiti?!

„Ja sam zaista počašćen i drago mi je da sam na ovaj način pridonio ovoj manifestaciji. Moj rad je u tehnici intarzije, što je vrlo rijetko. Za mene je bilo iznenađenje kad je na natječaju Hrvatskog sabora kulture prošle godine taj moj rad proglašen najuspješnijim. Intarzija je inače tehnika slaganja svojevrsnog mozaika od tankih listića furnira, slaganje dakle drveta u bezbroj nijansi u kombinacije kojih je nebrojeno mnogo tako da je samo mašta granica“, pojasnio je Lipovac.

Uz publiku, u nastupima na Županijskom pleteru uživali su i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić te zamjenik sisačko – moslavačkog župana Ivan Celjak.

„Zajednica kulturno – umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije ove godine prvi puta organizira Županjski pleter. Na ovoj manifestaciji nastupit će najbolje kulturno – umjetničke udruge s područja Sisačko-moslavačke županije u 2018. godini, dakle one udruge koje su ostvarile zavidne rezultate na državnoj smotri i koje su na najbolji mogući način prezentirale i promovirale Sisačko-moslavačku županiju diljem Republike Hrvatske. Županija mnogo ulaže u kulturu i to se društvu vraća na najbolji mogući način, ne samo izuzetnim rezultatima, već i činjenicom da je sve više mladih i djece zainteresirano za pjesmu i ples. To je osiguranje da kulturna baština, tradicija, pjesme i plesovi naših predaka neće biti zaboravljeni, već da će se prenositi na nove generacije“, poručio je Celjak.

VEZANE VIJESTI
28. obljetnica pogibije i stradanja mještana Komareva

Dodajmo kako su na Županijski pleteru nastupili Muška klapa Kolapjani, ŽVS Kraluž Budaševo, HPD Slavulj Petrinja, tamburaši KUD-a Seljačka sloga Greda Sunjska, tamburaši Etno Siscije, KUD Moslavec Voloder, FA Ivan Goran Kovačić te GPO Krešimir Kutina, a prikazan je i dio predstave Dramskog studija Petrinjski akordi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here