Najčudnije vrste otkrivene lani

865

Limnonectes larvaepartusLimnonectes larvaepartus je vrsta žabe koja krši pravila svoje vrste. Dok druge vrste žaba polažu jaja, ova novootkrivena žaba rađa punoglavce. Nova vrsta je duga samo tri i po centimetra, te nije ni čudo što je nismo ranije uočili,a nalazi se na Sulaveziju.

AnzuAnzu, pernati dinosaur je jedinstvena životinja koja je živjela u Severnoj Americi tijekom razdoblja Tiranosaura. Bila je visoka oko pet metara, a dugačka čak i do 10. Imala je kratku njušku i kao kokoš je sjedila na svojim jajima dok se ne izlegu. Hranila se biljkama, malim životinjama i jajima. Njeni ostaci otkriveni su u Južnoj i Severnoj Dakoti.

Deuteragenia ossariumDeuteragenia ossarium je vrsta ose koja zbog svoje sivo-crne kombinacije boja izgleda kao da je od kostiju. Ova vrsta vrlo hrabro štiti svoje mlade: uzima 13 mrtvih mrava i uvlači ih u gnijezdo. Kemikalije koje oni izlučuju odvraćaju predatore koji love mlade. Ova zanimljiva vrsta ose živi u Nacionalnom rezervatu u Kini.

Phyllodesmium acanthorhinumFluorescentni puž golać pod nazivom Phyllodesmium acanthorhinum je učarao znanstvenike, i to ne samo svojim veličanstvenim bojama. Naime, stručnjaci pokušavaju otkriti vezu između morskih puževa koji se hrane meduzama i onih koji jedu koralje. Ova neobična vrsta živi u vodama Japana.

Torquigener albomaculosusOtkriće fugu ribe Torquigener albomaculosus je pomoglo znanstvenicima riješiti enigmu koja je stara 20 godina. Zamršeni kružni geometrijski oblici pronađeni na dnu oceana u blizini japanske obale zbunjivali su i najveće stručnjake. Kako se ispostavilo, mužjaci ove vrste pravi su podvodni romantičari. Oni neprekidnim kretanjem po dnu prave gnijezda za mriješćenje neobičnog oblika kako bi privukli ženke, a neravan reljef ovih formacija sprječava morske struje da oštete oplođena jaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here