Narančasto i crveno upozorenje Meteoalarma

Očekuju se udari vjetra do 150 km/h

389

Za četvrtak, 7. listopada, objavljeno je crveno upozorenje zbog vjetra za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal. Očekuje se vrlo jaka, mjestimice i olujna bura, s najjačim udarima vjetra 40-80 čvorova (75-150 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Na području zagrebačke, karlovačke, gospićke te dubrovačke regije objavljeno je narančasto upozorenje za količinu oborine. Očekuje se obilna kiša s količinama oborine u zagrebačkoj regiji 40-65 mm, karlovačkoj 70-100 mm, gospićkoj 40-90 mm te dubrovačkoj 80-100 mm.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Narančasto upozorenje za vjetar objavljeno je za riječku regiju, zapadnu obalu Istre te sjevernu Dalmaciju.
Podno Velebita mogući su orkanski udari bure. Najjači udari vjetra > 120 km/h. Na području zapadne obale Istre i u sjevernoj Dalmaciji očekuje se jaka, mjestimice i vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime