Nasilje je nedopustivo ponašanje i ne smije se tolerirati!

Na sisačkoj gradskoj tržnici tradicionalno obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

606

U suradnji s Policijskom upravom sisačko – moslavačkom i Centrom za socijalnu skrb Sisak, Centar za žene Adela je 22. rujna na sisačkoj gradskoj tržnici tradicionalno obilježio Nacionalni dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Hrvatski sabor proglasio je 2004. godine 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine.

Od tada se na ovaj dan širom Hrvatske želi ukazati na problem nasilja, senzibilizirati javnost o problematici i posljedicama te važnosti pravovremene reakcije na nasilje nad ženama, ali i informirati na koji način pomoći žrtvama nasilja. Upravo to su na sisačkoj tržnici činili predstavnici policije i Centra za žene Adela.

„Cilj je akcije senzibilizirati javnost na problem nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje u bilo kojem obliku ne tolerira“, kazala je predsjednica ove udruge Senka Filipović. Podsjetila je kako u sklopu Centra za žene Adela djeluje sklonište za žrtve obiteljskog nasilja te savjetovalištu u Sisku u Kranjčevićevoj 6 u kojem nude besplatnu pravnu i drugu pomoć, a imaju i SOS telefon 044/888 – 888.

„Žrtve nasilja nažalost teško prijavljuju nasilje, što zbog straha od osude okoline, što zbog straha da će nakon toga trpjeti još gore nasilje. One čak više puta nisu niti svjesne nasilja kojeg trpe. Misle da je samo fizičko nasilje nasilje jer često čuju „Pa nisi fizički zlostavljana!“. No, osim fizičkog, jednaku težinu ima i psihičko, verbalno, ekonomsko, seksualno i bilo koje drugo nasilje. S ovog mjesta bih željela žrtvama nasilja poručiti da se jave, da potraže pomoć. Tu smo da im pomognemo. Ne smiju trpjeti nasilje jer nasilje se ne smije tolerirati. Želim poslati jasnu poruku – nasilje je kažnjivo i nedopustivo ponašanje u našem društvu. Ponavljam, broj našeg SOS telefona na koji se žrtve mogu javiti od 0 do 24 je 044/ 888 – 888“.

Sisačko – moslavačka županija tradicionalno se pridružuje i obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na sisačkoj tržnici gdje je ovaj put bila predsjednica Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županija Ivanka Roksandić.

„Svakodnevno se borimo kako bi našim sugrađanima ukazali da je nasilje najgori oblik stradavanja nekoga čovjeka. Svi trebamo promišljati i pokušati svesti to nasilje na nultu toleranciju. Nažalost, ne vjerujem da će se to dogoditi ubrzo, da naša zemlja postane zemlja nulte tolerancije jer nema zemlje u svijetu koja je nulte tolerancije, ali treba težiti tomu, težiti da što više smanjimo oblik bilo kakvog nasilja u društvu. Mislim da smo do sad ipak postigli puno. Svakodnevno, od vrtića, od obitelji do škola, već ukazujući na problem nasilja, možemo ga i spriječiti“.

Sa sisačke tržnice upućen je apel ljudima koji u svom okruženju svjedoče bilo kojem obliku nasilja, da ne okreću glavu, već da ga prijave policiji. „Nasilnici imaju svoje ime i prezime, treba ih razotkriti i prijaviti institucijama koje će odraditi svoj posao“, poručili su organizatori obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Sisku.

[srizonfbalbum id=3291]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime