Naslijeđe akademskog kipara Marijana Glavnika izloženo u Sisku

Dio Glavnikovih djela darovan je Sisačko-moslavačkoj županiji

366

U prostoru Strukovne škole u Sisku otvorena je u četvrtak, 29. rujna izložba „Retrospektiva van okvira – Marijan Glavnik“.

Na izložbi su predstavljene skulpture, crteži i slike, naslijeđe pokojnog akademskog kipara Marijana Glavnika, koje su uvod u darovnicu kojom je obitelj odlučila dio fundusa pokloniti Sisačko-moslavačkoj županiji.

Izložbu su postavili povjesničar umjetnosti Jurica Škofač i akademska slikarica Kristina Mareković:

“Marijan Glavnik je umjetnik Siščanin, koji je cijeli svoj opus ostavio Sisku i stvorio ga je u Sisku. On je prvenstveno bio kipar, ali ovdje smo prikazali da je on bio slikar, grafičar, crtač, sve je pokrivao. Htjeli smo napraviti presjek njegovog životnog djela.”

Izložbi su nazočili i članovi obitelji Glavnik, Marijanova kćer Ivana Glavnik te sin fra Tomislav Glavnik:

“Naš otac došao je u Sisak, živjeti, raditi I izlagati u ovom prostoru. Peta je obljetnica od očeve smrti i mislim da bi on bio najsretniji čovjek kada bi znao da njegova djela i on preko tih djela žive. Vraćamo dug svome ocu i želimo primjerom pokazati da treba živjeti za zajednicu.  Ovo je jedan naš dar Sisačko-moslavačkoj županiji, cijeloj Domovini pa rekao bih icijelome svijetu.”

Izložbu je otvorio župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak:

“Obitelj Glavnik nam je povjerila da organiziramo izložbu povodom pete godišnjice smrti velikog umjetnika, kipara i slikara Marijana Glavnika. Ovo je zaista velika čast! Obitelj Glavnik odlučila je darovati Sisačko-moslavačkoj županiji dio djela Marijana Glavnika, odlučila nam je ustupiti dio njegovih djela na čuvanje, na skrb. Naša zadaća je da pronađemo primjeren prostor, da ga uredimo, da izložimo Glavnikova djela i na taj način omogućimo svim posjetiteljima da hrane dušu Glavnikovim djelima.”

Marijan Glavnik u ostavštini je ostavio više od nekoliko stotina skulptura, reljefa i slika od kojih većina nije nikada prezentirana javnosti. Velika Marijanova ljubav prema Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji ostat će zapisana kroz njegova djela koja ostaju trajni spomen zajednici u kojoj i s kojom je živio.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime