Nastavak partnerstva na provedbi županijskog projekta Poduzetnički krediti

Dodatke ugovora je s predstavnicima 13 jedinica lokalne samouprave, gradova i općina, potpisao župan Ivo Žinić

486

U Topuskom su 4. ožujka potpisani dodaci ugovora o nastavku partnerstva na provedbi županijskog projekta “Poduzetnički krediti 2018 -2020.”

Na taj se način nastavlja dosadašnja uspješna suradnja Sisačko-moslavačke županije s jedinicama lokalne samouprave. Naime, gradovi i općine uključeni u projekt osigurali su sudjelovanje poduzetnika sa svoga područja u ovoj mjeri, jednoj od poticajnih mjera iz Operativnog plana poticanja malog gospodarstva i turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Cilj projekta je omogućavanje povoljnih poduzetničkih kredita u svrhu jačanja konkurentnosti postojećih poduzetnika, poticanje novih investicija te refinanciranje nepovoljnih kredita iz proteklog razdoblja. Dodatke ugovora je s predstavnicima 13 jedinica lokalne samouprave, gradova i općina, potpisao župan Ivo Žinić koji je naglasio kako je ovo jedna od mjera kojima županija potiče razvoj gospodarstva, poduzetništva te malog i srednjeg obrtništva.

VEZANE VIJESTI
Hrvatska Kostajnica se sjeća proboja iz velikosrpskog okruženja

„Kao i svake godine, kreditni fond je 100 milijuna kuna. Danas ćemo potpisati sporazume s 13 jedinica lokalne samouprave i šest poslovnih banaka. Novosti za naše poduzetnike i obrtnike, dakle poslovne subjekte, korisnike ovih kredita je da je kamata u odnosu na prethodnu kreditnu liniju puno povoljnija. Ona je sada od 2, 65 do 4, 9%. Mi kao Županija kamatnu stopu i dalje sufinanciramo s 1 do 2%. 1% za uslužne djelatnosti, a 2% proizvodne djelatnosti“.

Župan je dodao kako je u 2019. na ovaj način realiziran 21 kredit ukupne vrijednosti 19,7 milijuna kuna te kako očekuje da ova mjera i ubuduće bude dobro iskorištena.

„Tko može koristiti naše kreditne linije? Svi poduzetnici s područja jedinica lokalnih samouprava uključenih u projekt, obrti, mala, velika i srednja poduzeća. Nema ograničenja što se tiče iznosa kredita. Moram reći da je ovo jedan od najpovoljnijih kredita koje je i najbrže moguće realizirati, za svega nekoliko dana. Najniži iznos kredita koji se može ostvariti kroz ove kreditne linije je 50 tisuća kuna. Natječaj će biti objavljen na web stranici Sisačko-moslavačke županije 5. ožujka“.

U ime predstavnika jedinica lokalne samouprave županu je zahvalio gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

VEZANE VIJESTI
DOSAD NEVIĐENO U GLINI Thompson okupio više od 80.000 ljudi

„Koristim priliku da u ime prisutnih gradonačelnika i načelnika zahvalim Županiji na ovoj dobroj suradnji. Na ovaj način sa Županijom pomažemo našim poduzetnicima prilikom podizanja kredita. Grad Kutina je tu izuzetno aktivan. Do sada je 31 poduzetnik s nama potpisao ugovore za sufinanciranje kamata poduzetničkih kredita. Prošle godine su to bila dva poduzetnika, jedan je digao kredit u vrijednosti od 3,7 milijuna kuna i drugi od 1,3 milijuna. To nisu zanemariva sredstva. Grad godišnje sufinanciranje tih kamata plaća 550 tisuća kuna. Mi smo u ovu mjeru uključeni od samog početka, znači posljednjih 10 godina. Možemo reći da je Kutina približno pet milijuna kuna svog vlastitog novca utrošio na pomoć poduzetnicima u sufinanciranju kamata kredita“.

Dodajmo kako u projektu sudjeluju gradovi Glina, Popovača, Hrvatska Kostajnica, Kutina, Petrinja i Novska te općine Lekenik, Lipovljani, Topusko, Donji Kukuruzari, Dvor, Majur i Hrvatska Dubica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here