U Maloj vijećnici Grada Petrinje danas, 11. ožujka, održana je konferencija na temu izgradnje građevine za skladištenje i obradu otpada u Novom Pračnu koje planira graditi privatna tvrtka Rijekatank ekologija i zaštita okoliša d.o.o. 

Tiskovnoj konferenciji su uz gradonačelnika Grada Petrinje Darinka Dumbovića, prisustvovali i predstavnici udruga; Darko Lipovac iz Mjesnog odbora Mošćenica, Seliha Ferenčak iz KUD-a Mošćenica, Boro Pavičić iz DVD-a Mošćenica, Snježana Drvodelić iz odvjetničkog ureda Petrinja kao konzultantica za savjetovanje udruga i Miljenko Bušić nezavisni vijećnik Gradskog vijeća grada Petrinje kao koordinator gradonačelnika Grada Petrinje zadužen za djelokrug zaštite okoliša i energetsku obnovu.

“…Svi veliki i moćni, skupi, ogromni gradovi koji imaju od čega živjeti i koji imaju svoju budućnost žele od Sisačko-moslavačke županije napraviti destinaciju otpada, pri čemu ne biraju sredstva kako i na koji način zbrinuti svoj otpad, ne samo u Sisku, Novskoj, Glini i u Dvoru. Tu se prije svega ne radi reciklažno dvorište! Gledajući što smo kao Grad Petrinja pripremili, povukli iz Europskih fondova, osigurali smo 25 milijuna kuna za naše Taborište, koje je dobar primjer zbrinjavanja našeg gradskog otpada, također tu su i 24 tisuće kanti, kompaktor, dva nova kamiona, mobilna reciklažna dvorišta; svime time smo mi pokazali što znači biti odgovoran grad i što je ekološki prihvatljivo zbrinjavanje otpada! A što županija radi? Je li prihvatljivo da “ispod radara” prolaze ovakvi projekti? Hoćemo li dopustiti da kao Sisačko-moslavačka županija postanemo neperpektivno područje?”, poručio je gradonačelnik grada Petrinje, revoltiran informacijama vezanima za izgradnju građevine za skladištenje i obradu otpada u Pračnom.

Grad Petrinja zato je angažirao konzultanticu Snježanu Drvodelić koja je došla do zaključka kako je studija uopćena i kao takva nije relevantna:

“Studija je uopćena, Studija nije konkretna, nije uzeto u obzir da se to središte na kojem se misli raditi skladište opasnog otpada nalazi u sredini gusto naseljenih naselja! Konkretno, samo 1,6 kilometara od naselja Caprag, samo kilometar od Novog Pračna, zatim 2,2 kilometra od Mošćenice, 1,5 kilometara od Novog Sela, 1,3 kilometra od naselja Capraške Poljane i 2,7 kilometara od naselja Crnac, dakle u sredini stambenih područja!”

Osim za stanovništvo, napominje, građevina za skladištenje i obradu otpada u Pračnom opasna je i za okoliš:

“Iako su naveli da ne postoji nikakva opasnost za ugroženo stanište vodno ili za ugrožena staništa i nekih zaštićenih vrsta s obzirom da je u blizini i i Lonjsko Polje kao zaštićeni park prirode, to nije točno! Pročitala sam Studiju i Studija čak spominje incidentne situacije u slučaju požara! To ne samo da bi bio problem ekološki što se tiče ugroze vodnih područja, to bi bio izrazito veliki incident što se tiče onečišćenja zraka, a niti su u samoj Studiji predviđeni načini kako bi se u slučaju nekih većih požara on gasio ili spriječio. Nema konkretnih podataka o istraživanjima koja bi se poduzela isključivo za ugrozu voda, radi se konkretno o slivu rijeke Save, tu je ušće Kupe u Savu, a nedaleko je i Lonjsko Polje. Što se tiče same vrste tog otpada nema nikakvih podataka niti investitor spominje opasni otpad, o kakvom se otpadu uopće radi, što spada pod taj otpad?!”

Zabrinut je i Miljenko Bušić, nezavisni vijećnik Gradskog vijeća grada Petrinje:

“… u Rješenju se navodi da će se zbrinjavanje tih 35.000 tona otpada ( 25.000 tona opasnog i 10.000 neopasnog otpada) u principu povećati na 40.000 tona ukupno (s tim da se u tom zbroju 30 tisuća tona odnosi na opasni otpad, a 10 tisuća tona na neopasni otpad). To su neke količine koje bi u perspektivi, ako dođe do izgradnje odlagališta, mogle završiti na toj lokaciji koje se predviđa u Novom Pračnom!”

U ime svojih sugrađana i povjerenik MO Mošćenica Darko Lipovac također je jasno rekao NE još jednom odlagalištu otpada u svom okruženju:

“Vidimo da postajemo jedan, kao što je gradonačelnik rekao, centar za skupljanje raznoraznog otpada! Pa jedino što možemo je poručiti da to nećemo dopustiti!”, poručio je Lipovac zahvalivši gradonačelniku na brzoj reakciji i podršci u borbi protiv ovog, još jednog, odlagališta otpada o kojem najmanje informacija imaju upravo oni koji će, u slučaju izgradnje, u njegovoj blizini morati živjeti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime