NEČUVENA KRAĐA U ZAPREŠIĆU! Iz humanitarne udruge si “isplatio” 654.000 kuna

868

Zagrebačka policija prijavila je 68-godišnjaka kojega sumnjiči da je zaprešićkoj humanitarnoj udruzi davao naloge za isplatu novaca iz blagajne i poslovnog računa kojim je kupovao raznu robu, oštetivši je za 654.000 kuna, donosi Hina.

Naime, sumnja se da je kao odgovorna osoba, v.d. ravnatelja udruge iz Zaprešića, od početka 2015. godine pa do sredine 2016. godine, zlouporabio svoj položaj i ovlasti na način da je s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi, davao naloge odjelu u udruzi koji je zadužen za isplate sredstava i s blagajne i s poslovnog računa udruge, nakon čega je s tog računa u više navrata, a ujedno i s bankomata, podizao novac.
 
Tako isplaćena i podignuta sredstva nije utrošio na poslovanje udruge niti je te isplate opravdao vjerodostojnom poslovnom dokumentacijom, već ih je zadržao za sebe i plaćao svoje privatne potrebe. Pri tome, kao odgovorna osoba udruge nije osigurao vođenje poslovnih knjiga koje se po zakonu bile dužne voditi, a zbog čega je Porezna uprava prilikom financijskog nadzora utvrdila nezakonite isplate osumnjičenog iz blagajne u ukupnom iznosu od oko 627.000 kuna.

VEZANE VIJESTI
U Puskoj ukrali drva, u Glini drvenu građu

Također, u navedenom periodu, osumnjičeni je u više navrata za navodne potrebe udruge naručio i raznu robu ukupne vrijednosti od oko 18.000 kuna, a koju robu nije uveo u imovinu, niti je roba ikada korištena za potrebe udruge, već je istu protupravno zadržao za sebe. Postupajući na navedeni način, osumnjičeni je za sebe pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 654.000 kuna, a za koji iznos je oštećena udruga.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podneseno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, javlja PU zagrebačka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here