NEOVISNOST U MJESECU BORBE PROTIV OVISNOSTI

87
Udruga za djecu i mlade Novi svijet proteklih mjesec dana marljivo je obilazila osnovne škole promovirajući jednu od najvažnijih ljudskih vrednota – neovisnost!

U jednoj od svojih prethodnih vijesti opisali su malo ležerniji inovativni projekt kojim su u području borbe protiv ovisnosti ostvarili vrijedno europsko priznanje. S druge strane, projekt Neovisnost 7 nastavak je dugogodišnje borbe protiv ovisnosti na nešto konvencionalniji način. Osnovna projektna aktivnost ovdje je edukacija, a provodi se terenskim radom, odnosno izravnim ulaskom u osnovne škole i neposrednim kontaktom s učenicima u uzrastu u kojem obično započinju prvi problemi vezani uz ovisnosti. Stoga je tematski fokus ovoga projekta usmjeren na prevenciju ovisnosti o cigaretama, alkoholu i drogama kao najčešćim sredstvima ovisnosti s kojima se djeca u ovom uzrastu obično susreću.

VEZANE VIJESTI
Prva izvedba dramsko scenske igre "Lektira na oko"

558

Iako je opisana forma na prvi pogled prilično klasična, potrudili su se da sama provedba bude što dinamičnija. Stoga su, osim uobičajenog ex cathedra pristupa, u radionicu integrirali i različite dodali sadržaje (animacijske ige, grupni rad, diskusiju i sl.) koji u zajedničkoj sinergiji čine uspješan format od dva zanimljiva i dinamična školska sata. To je ukratko opis radionice, a stvarne dojmove najbolje je saznati iz prve ruke – u izravnom kontaktu s djelatnicima škola koje su posjetili i učenicima koji su sudjelovali na radionici.

VEZANE VIJESTI
Najavljen Mali topolovački sajam

Ukratko, poziva od strane osnovnih škola ove je godine bilo toliko da ih, na žalost, nisu sve mogli uvrstiti u projekt. Gotovo svaka radionica bila je prepuna zanimljivih pitanja učenika, ali i iskustvenih priča iz njima najbliže okoline – tako su svi imali priliku naučiti nešto novo…

562

Na kraju svake radionice sudionici su ispunjavali mali test novonaučenog znanja kao i mali evaluacijski upitnik. Najzanimljivije dojmove možete pogledati u rubrici – osobni dojmovi. Cijeli projekt bio je terminski usklađen s Mjesecom borbe protiv ovisnosti (15. studenoga – 15. prosinca).

VEZANE VIJESTI
PETRINJA Kreće projekt Inkluzivna farma za osobe s invaliditetom

U projektu Neovisnost 7 obuhvatili su 8 osnovnih škola u Sisačko-moslavačkoj županiji i 280 izravnih korisnika – učenika 7. razreda. Prema svemu uočenome, možemo reći da su njihove kompetencije u odnosu na problematiku ovisnosti prilično ojačane.

Sve ostalo je manje važno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here