Nova oprema i uređaji za kvalitetniji rad liječnika, ali i bolju uslugu pacijentima

U provedbi gotovo 15 milijuna kuna vrijedan projekt „Opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite na području Sisačko-moslavačke županije“

1595

Sisačko – moslavačka županija provodi gotovo 15 milijuna kuna vrijedan projekt „Opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite na području Sisačko-moslavačke županije“, a u ulaganja u Domove zdravlja u Petrinji i Sisku se, prilikom njihovog obilaska 28. ožujka, uvjerio župan Ivo Žinić sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom.

Projekt se provodi s ciljem doprinosa kvalitetnijoj zdravstvenoj usluzi na primarnoj razini zdravstvene zaštite kroz povećanje broja i kvalitete usluga te prilagodbi objekata osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, a njegova su okosnica nabava medicinske opreme i infrastrukturni radovi na objektima domova zdravlja.

Ravnatelj petrinjskog Doma zdravlja Zdenko Matijašec istaknuo je kako su u njegovoj ustanovi u sklopu projekta nabavljeni pulsni oksimetri, defibrilatori, novi ortopan u ispostavi Topusko, holter srca i tlaka, autoklave, ultrazvučni aparati itd.

„Vrijednost opreme koju je Županija nabavila za Dom zdravlja Petrinja, s ispostavama Glina i Topusko te depandansom u Gvozdu je milijun i 973 tisuće kuna. Nabavljena je kvalitetna i moderna oprema, a ljudi se polako obučavaju za rad s njom. Ja se, sa svojim liječnicima i svim djelatnicima, ali i u ime pacijenata kojima pružamo zdravstvenu zaštitu, zahvaljujem Županiji i svima koji su sudjelovali na ovom projektu i omogućili nam ova ulaganja“, kazao je Matijašec.

Na donaciji opreme zahvalila se i dr. Sanda Žižak Galijan, ginekologinja u petrinjskom Domu zdravlja.

„Ovdje sam otprilike dvije godine. Jako sam sretna što smo dobili novi ultrazvučni aparat. Ne moramo slati naše pacijente negdje drugdje jer su oni sada opskrbljeni ovdje kod nas, u primarnoj zdravstvenoj skrbi. Ovo je hvalevrijedan projekt i u svakom slučaju u primarnu zdravstvenu skrb treba ulagati jer je to stup zdravstva“, poručila je Žižak Galijan.

Zadovoljan viđenim bio je župan Žinić koji je podsjetio kako se ovaj projekt velikim dijelom financira iz fondova EU, unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

„Ovo je jedan veliki projekt kojim želimo u primarnoj zdravstvenoj medicini napraviti jedan iskorak, opremiti naše domove zdravlja s kvalitetnijom opremom, uređajima i aparatima koji su potrebni za modernu dijagnostiku. Projekt je ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna. Gotovo 12 milijuna kuna je bespovratnih sredstava, dok je županijskih sredstava blizu tri milijuna kuna. Danas sam došao u Dom zdravlja Petrinja kako bi se uvjerio i s ravnateljem i liječnicima, medicinskim osobljem vidio što to znači za ovaj Dom zdravlja. Obišli smo nekoliko ambulanti, od opće medicine, ginekologije, do radiologije i vidjeli moderne aparate. Razgovarali smo s liječnicima koji su rekli da su im oni itekako bili potrebni i kako sada s njima mogu napraviti kvalitetnu dijagnostiku“, rekao je Žinić

Nakon Petrinje, župan je obišao i Dom zdravlja Sisak u kojem je nabavljena slična oprema kao i u Petrinji, ali i ultrazvuk 4D u ginekološkoj ambulanti te dvije stomatološke jedinice, u Sisku i Lekeniku.

„Želim se zahvaliti što smo u sklopu ovog projekta uspjeli nabaviti opremu za Dom zdravlja Sisak u vrijednosti od dva milijuna i 170 tisuća kuna. Najveći dio opreme je ovdje u Sisku, dok je ostatak opreme, prema potrebama, raspoređen na ispostave u Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici. Nadam se da će ovakvih projekata biti i ubuduće. Želim još napomenuti da, u sklopu građevinskih radova i uređenja ambulanti primarne zdravstvene zaštite, planiramo prilaz za invalide na ovoj zgradi te na zgradi u Lekeniku, a također je u planu uređenje sanitarnih čvorova na svim lokacijama“, kazala je ravnateljica Doma zdravlja Sisak Ankica Grubišić.

Župan je u Sisku podsjetio kako je projekt „Opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite na području Sisačko-moslavačke županije“ podijeljen u dvije faze.

„Ovo je prva faza opremanja domova zdravlja potrebnim dijagnostičkim uređajima i aparatima, opremom koja je potrebna za kvalitetniju dijagnostiku, ali i za obavljanje svakodnevnih poslova naših liječnika, od stomatologa, doktora opće medicine, do ginekologa. Nabavljeni su ovog trena najmoderniji aparati i uređaji koji će, uvjereni smo, omogućiti kvalitetniji rad liječnika, ali i bolju uslugu našim pacijentima“, ustvrdio je župan.

Novom je stomatološkom jedinicom oduševljena stomatologinja Josipa Kolarec Medved, ali i njeni pacijenti.

„Dobili smo novu Anthosovu stolicu i jako smo zadovoljni njome, jer je ona prvenstveno bitna zbog svoje visoke kvalitete. U odnosu na stare stolice, ova nam je jako puno pomogla u načinu rada i obavljanju svakodnevnog posla, naročito zbog povećanog obima posla i činjenice da dvije ordinacije rade na toj stolici. Pacijenti su jako zadovoljni. Kažu da je najudobnija u kojoj su sjedili, tako da vam se zahvaljujem i u ime svojih pacijenata“, poručila je Kolarec Medved.

Dodajmo kako se kroz aktivnosti projekta također pridonosi smanjivanju upućivanju pacijenata na sekundarnu razinu zdravstvene zaštite, kvalitetnijim uvjetima rada zdravstvenih djelatnika te povećanju zadovoljstva pacijenata brojem i kvalitetom usluga na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime