Novim softverom Ministarstvo zdravlja planira uštedjeti 150 milijuna kuna godišnje u procesima javne nabave

377

Ministarstvo zdravlja kupnjom novog softvera za upravljanje procesima javne nabave planira u idućem razdoblju ostvariti uštede do 150 milijuna kuna na godišnjoj razini.
Primjenom novog informatičkog rješenja, nazvanog Cloud plan, s Ministarstvom zdravlja informatički će se povezati 50 zdravstvenih ustanova, što bi cijeli proces nabave trebalo ubrzati, a Ministarstvu omogućiti bolji sustav kontrole nad natječajima od dosadašnjeg.

 

Inače, objedinjena javna nabava u zdravstvu uvedena je 2012. godine, a cilj je bio ukinuti velike razlike u nabavnim cijenama koje su postojale dok je svaka bolnica robe i usluge nabavljala sama za sebe. Tada je uveden sustav u kojem je 10 zdravstvenih i javnih ustanova, kojima je osnivač država, zaduženo za nabavu određenih proizvoda i usluga za cijeli zdravstveni sustav, s ciljem postizanja ušteda godišnje od 200 milijuna kuna. To je i ostvareno.

Novi softver Ministarstvo zdravlja nabavilo je od Hrvatskog telekoma, koji je ujedno bio i jedini ponuđač na javnom natječaju koji je završen u svibnju. Platili su ga 12 milijuna kuna s PDV-om.

 

Sustav bi probno trebao početi raditi za dva mjeseca, a u potpunosti krajem godine, nakon što edukaciju prođe stotinjak korisnika sustava.

 

Uspostavom sustava Cloud plan stvaraju se preduvjeti za uspostavu upravljačkog i troškovnog računovodstva u sustavu zdravstva za smanjenje kadrovskih, materijalnih i drugih troškova sukladno paketu reformskih i drugih mjera fiskalne konsolidacije Vlade RH za razdoblje 2014.-2016., poručuju iz Ministarstva zdravlja.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime