U sjećanje na prvo okupljanje dragovoljaca s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana, 28. lipanj slavi se kao Dan hrvatskih branitelja grada Novske, a udruge proistekle iz Domovinskog rata i Grad Novska zajednički su ga obilježile i ove godine.

Gradsko vijeće Grada Novske 2011. godine donijelo je odluku o određivanju Dana hrvatskih branitelja grada Novske, a za datum  je izabran 28. lipnja, dan kada je 1991. godine bilo prvo postrojavanje dragovoljaca samostalne satnije Zbora narodne garde Novska čiji je prvi zapovjednik bio Milan Čorak.

„Na današnji dan 1991. godine postrojena je prva oružana formacija Hrvatske vojske na novljanskom području. Ta formacija je bila odgovor na tijek nemilih događaja koji su nam priredili Srbi, naročito poslije prvih višestranačkih izbora, jer se većina njih nije složila s novoizabranom hrvatskom vlašću. Na mjestima gdje su oni bili pretežito nastanjeni podizali su barikade, davali su seoske straže, na osnivačkoj skupštini Srpske demokratske stranke su otvoreno pozivali na oružani ustanak, izvršili su atentat u centru Novske na pričuvnog policajca Šašković, on je tom prilikom bio ranjen, napadač je također ranjen i uhićen. Bilo je pokušaja i preuzimanja Policijske postaje Novska nasilnim putem. Imali su i svoj referendum gdje su izglasali da se odcjepljuju od Republike Hrvatske i pripajaju SAO Krajini i na taj njihov izazov, moralo se odgovoriti jednom naoružanom formacijom“, podsjetio je Čorak.

U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Novska održana je promocija knjige „Specijalna jedinica policije Ris Kutina u Domovinskom ratu 1991.-1996.“, a kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Gradskom parku odana je počast braniteljima polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom.

Sudionici obilježbe, su u svečanom mimohodu vojnih i policijskih postrojbi te hrvatskih branitelja veterana prošli ulicama užeg središta grada Novske, a svečani program u povodu Dana hrvatskih branitelja grada Novske održan je u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Novska.

Gradonačelnik Novske Marin Piletić istaknuo je kako Novska, kao prva linija obrane, itekako ima svoju zasluženu ulogu u Domovinskom ratu.

„Zbog toga što Novska i ovaj kraj nije pao, hrabrošću hrvatskih branitelja, neprijatelji, JNA i srbočetnički  agresori, nisu krenuli prema Zagrebu. Ovo je strateški punkt. U Starom Grabovcu „slomljena je kičma“ Jugoslavenske narodne armije i ovdje je zaustavljen daljnji prodor neprijatelja prema glavnom gradu RH. Tim više moramo slaviti i obilježavati Dan hrvatskih branitelja, zbog onih hrvatskih branitelja koji su danas s nema, naši sugrađani koji itekako brinu da povijest Domovinskog rata ne završi samo na dvije – tri stranice školskih udžbenika, nego da zaista svi mi koji baštinimo plodove slobode koju su oni izvojevali i prisjetimo se njihovih uspjeha, njihovog zdravlja i njihovog obola koji su dali u stvaranju samostalne i slobodne Republike Hrvatske“, kazao je Piletić.

Čestitavši svim braniteljima grada Novske njihov dan sisačko-moslavački župan Ivo Žinić naglasio je kako je obilježavanje ovoga dana značajna poruka, naročito mladima.

„Mislim da ono što su branitelji imali, a to je jedna hrabrost, jedna ljubav prema domovini, moramo prenijeti na naše mlade. To je poruka prema mladima, našim potomcima, da upravo na temelju onoga što je rađeno u Domovinskom ratu, na temelju iskustva branitelja, ali i njihove hrabrosti i ljubavi prema domovini, ponovo krenemo u jednu izgradnju ove naše Hrvatske, ove županije i grada Novske kako bi osigurali budućnost. Nije to jednostavan put. Danas je drugačiji način borbe, ali vjerujem da i grad Novska i ova županija, bez obzira na sve probleme, imaju budućnost, a svakako ono što je danas itekako bitno je ta ustrajnost koji su imali hrvatskih branitelja“, rekao je Žinić.

Čestitku braniteljima Novske za njihov dan ovom je prigodom uputio i izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

„Dozvolite mi na današnji dan čestitati svim hrvatskim braniteljima s područja Novske njihov dan, iskazati im zahvalu za sve ono što su učinili u obrambenom Domovinskom ratu. Posebna zahvala je upućena obiteljima koje su izgubile svoje najmilije, obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Uloga Novske i cijelog ovog područja zapadne Slavonije u obrani domovine je neizmjerna. Svjedok sam tog vremena, tu jesen ‘ 91. godine proveo sam ovdje na bojištu. Da nismo ovdje zaustavili te snage Banjalučkog korpusa, postavlja se pitanje, što bi se dogodilo kasnije s Hrvatskom. To je bilo najteže vrijeme za Hrvatsku. U to vrijeme je gorio Vukovar, crta bojišta bila je bila tisuću kilometara, ali odlučnost hrvatskog čovjeka, domoljuba, ljudi koji su bili spremni dati svoj život za slobodu koju danas uživamo, je najsnažniji temelju samostalne i suvremene Republike Hrvatske i svi im moramo biti vječno zahvalni“, poručio je Medved.

Dodajmo kako su svečanom programu nazočili i izaslanik predsjednice RH, posebni savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane, brigadir Ivan Jušić, savjetnik Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, počasni građanin grada Novske, brigadni general Rudi Stipčić, gradonačelnici i načelnici gradova i općina, pripadnici ratnih postrojbi, gradski vijećnici, predstavnici gospodarskog, javnog i kulturnog života grada Novske te predstavnici crkve, vojske, policije, vatrogasaca, političkih stranaka i brojni građani.

[srizonfbalbum id=2036]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime