NOVSKA Krijumčarili migrante u kombiju

Plan im je bio prelazak hrvatsko-slovenske granice

501

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je 5. studenog 2020. zaprimilo kaznenu prijavu Policijske uprave sisačko-moslavačke protiv trojice hrvatskih državljana (1970., 1985. i 1981.) i provelo ispitivanje osumnjičenika zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili popisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavka 2. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 4. studenog 2020., nakon prethodnog dogovora i dobivenih uputa od nepoznatog organizatora te u nakani da se okoriste u zasad neutvrđenom iznosu, u okolici Novske preuzeli strane državljane, znajući da su oni nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku, i smjestili ih u mali tovarni prostor kombi vozila, bez ugrađenih sjedala, otvorenih prozora i adekvatne ventilacije. Osnovano se sumnja da ih je potom prvoosumnjičeni 50-godišnjak prevozio u smjeru Zagreba do granice s Republikom Slovenijom, dok su se drugoosumnjičeni 35-godišnjak i trećeosumnjičeni 39-godišnjak kretali u zasebnim osobnim vozilima ispred njega kao tzv. prethodnica, no policijski službenici su zaustavili prvoosumnjičenika u mjestu Brestače i uhitili ga, dok je drugoosumnjičeni 35-godišnjak uhićen u Kutini, a trećeosumnjičeni 39-godišnjak u Zagrebu.

Prvoosumnjičenik je ispitan u ovom državnom odvjetništvu te je sucu istrage nadležnog suda predloženo da se protiv njega odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela što je sudac istrage prihvatio i odredio mu istražni zatvor. U odnosu na drugoosumnjičenika i trećeosumnjičenika ocijenjeno je kako ne postoje uvjeti za predlaganje određivanja istražnog zatvora.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime