Obilježavanju Cvjetnice u Glini pridružio se i župan Žinić

474

Blagdan je Cvjetnice, Nedjelje Muke Gospodnje, kojom za katoličke vjernike počinje Veliki tjedan, vrijeme kršćanske ozbiljnosti, sabranosti i promišljanja o svetosti vremena i događanja u njemu.

Na blagdan Cvjetnice Crkva se spominje Isusova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, što je opisano u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. Na Cvjetnicu svećenik nosi crvenu, a ne ljubičastu boju odjeće kao u ostalim korizmenim danima. Uglavnom se prije svete mise upriliči ophod ili procesija, odnosno narod se okupi izvan crkve, noseći u rukama grančice (palmine, maslinove ili neke druge) koje svećenik blagoslovi, navijesti evanđelje o ulasku Gospodinovu u Jeruzalem, a nakon toga vjernici ulaze u crkvu. Na Cvjetnicu se umjesto redovitoga čitanja evanđelja čita ili pjeva Muka (po Mateju, Marku ili Luki). Blagoslovljene grančice se obično nose kući i zataknu za križ.

Cvjetnica je danas obilježena i u Glini, a svojim se sugrađanima u rodnom gradu u obilježavanju Cvjetnice pridružio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa suprugom. Nakon prigodnog programa u glinskom Gradskom parku, građani su u procesiji stigli do Župne crkve Svetog Ivana Nepomuka gdje je služena Sveta misa. Svetu misu služio je glinski župnik, vlč. Ivica Mađer. 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here