Petrinjski Dom za psihički bolesne odrasle osobe proslavio je 5. godišnjicu svog djelovanja.

Dom za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja samostalna je ustanova socijalne skrbi od 1. lipnja 2013. godine, a njen je osnivač Sisačko-moslavačka županija. Pruža smještaj za 96 korisnika koji imaju adekvatan tretman i osiguranu zdravstvenu skrb, fizikalnu terapiju te radne i društvene aktivnosti putem radne terapije. U prizemlju Doma smješteni su teže pokretni i nepokretni, a na I. katu pokretni korisnici. Dom je okružen ograđenim zelenim površinama i cvijećem te omogućava duži boravak na otvorenom i šetnje. Dom je proslavio svoj 5. rođendan, a djelatnici i korisnici Doma obilježili su ga okupljanjem u prostranom dvorištu.

“Danas slavimo petu obljetnicu odcjepljenja od Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku. Trenutačno u Domu imamo 96 korisnika te 34 zaposlena djelatnika. Mislimo da smo napravili veliki iskorak, posljednjih godina smo uveli bolju kvalitetu stručnog rada te smo krenuli sa individualnim pristupom za svakoga korisnika. Posebno nas veseli što se jedan naš štićenik nakon 5 godina boravka u Domu vratio svojoj obitelji. Na život izvan Doma pripremali smo ga psihički i fizički, i jako smo ponosni i sretni radi toga”, rekla je ravnateljica Jadranka Bertović.

Ovu malu, ali veselu proslavu ni ove godine nije propustio župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić:

“Da nema ovakve ustanove vrlo teško bi obitelji, ali i samci imali mogućnost za dostojan život. Županija godišnje u tu svrhu ulaže gotovo pet milijuna kuna, a ove godine sufinanciramo rad sa 720 tisuća kuna. Također, ulaže se i u razne sadržaje, pa će tako ove godine biti izgrađen lift u ovome Domu kako bi se štićenicima, ali i osoblju olakšao boravak. Čestitam na godinama uspješnog rada i vjerujem kako ćemo u narednim godinama stvoriti još kvalitetnije uvjete, a možda i veći kapacitet za smještaj.

Svoje goste štićenici su razveselili ukrasnim i uporabnim rukotvorinama, koje su se mogle i kupiti te tako prigodno pomoći radu ustanove. Proslavu su štićenicima Doma svojim nastupom uljepšali učenici 3 A razreda I. Osnovne škole Petrinja pod vodstvom učiteljice Gabrijele Kolar, a skupni recital izvelo je i sedam članova Literarne grupe korisnika Doma.

AUDIO VIJEST

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here