Obilježen Dan branitelja grada Siska

Obilježeno 30 godina od osvajanja Barutane, prve oslobođene vojarne u Domovinskom ratu

281
Foto: SMŽ

Paljenjem svijeća na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu dr. Franje Tuđmana te polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu kod središnjeg križa na groblju Viktorovac započelo je obilježavanje Dana branitelja grada Siska.

Obilježavanje je nastavljeno svečanom akademijom i dodjelom Plaketa Marijan Celjak – junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu u bivšoj vojarni Barutana. Jedan od dobitnika Plakete je pričuvni bojnik Viktor Šprajc:

“Osjećam veselje, uzbuđenje i zahvalnost građanima grada Siska, Gradskom vijeću koje je odlučilo dodijeliti mi priznanje I zahvalnost svim mojim prijateljima suborcima koji su poduprli takav prijedlog.”

Dana 3. rujna 1991. hrvatske oružane snage osvojile su prvu vojarnu agresorske JNA u Domovinskom ratu: vojno-skladišni kompleks Barutanu. Tada su pripadnici 57. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Sisak, pod zapovjedništvom Antuna Bobetka, opkolili vojarnu, a Stjepan Kolarec i Josip Šikić, kao pregovarači, tražili od zapovjednika vojarne da preda vojarnu u kojoj je bila nekolicina ročnika te dvadesetak rezervista JNA. Kolarec, također ovogodišnji dobitnik Plakete Marijan Celjak – junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu, prisjetio se tog događaja:

“Danas su osjećaji pomiješani. Prvih godina bilo je to dosta šokantno i zastrašujuće, a sada već možemo smirenije o tome razmišljati. Napravili smo ono što nismo ni očekivali da ćemo uspjeti. Po zapovjedi zapovjednika Marijana Celjaka, sakupio sam u Komarevu 18 ljudi, s njima došao ovdje i zajedno s gospodinom Šikićem ušao u Barutanu, bez oružje. Naši dečki su opkolili vojarnu. Ušli smo 2. Rujna navečer, u noći smo prekinuli pregovore. Bilo je vrlo škakljivo. Na kraju su se predali 3. rujna i dobili smo Barutanu.”

Pokazalo se da je to prvi osvojeni vojni objekt u Hrvatskoj u Domovinskom ratu, podsjetio je Kolarec.

Nazočnim hrvatskim braniteljima obratila se gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček:

“Da nije bilo svih vas, koji ste tada bili mladići, djeca, ali ste se nesebično odazvali pozivu Domovine. Mnogi od vas platili najveću cijenu. Da nije bilo vas, Hrvatska danas ne bi izgledala ovako kako izgleda.”

Akcija oslobođenja Barutane govori puno o karakteru hrvatskih vojnika iz 1991. godine, istaknuo je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak:

“Govori o njihovoj hrabrosti, jer su se suprostavili jednoj od najmoćnijih vojski na svijetu, govori o njihovoj odlučnosti da brane svoje domove, osiguraju mir i slobodu za svoje obitelji, za svoje sugrađane. Barutana je prva oslobođena vojarna u Republici Hrvatskoj, a nakon toga krenulo se sa oslobođenjem drugih vojnih objekata diljem zemlje. Iz Barutane su svi vojnici odvedeni na sigurno, oslobođena je mirnim pregovorima bez ijednog ispaljenog metka. Izrazito smo ponosni na naše hrvatske branitelje, na ljude koji su sudjelovali u ovoj akciji. Čestitam svim dobitnicima Plakete Marijan Celjak i čestitam svim hrvatskim braniteljima Dan branitelja grada Siska. Budite ponosni, jer mi jesmo ponosni na vas!”

Plakete Marijan Celjak – junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu dobili su i pripadnik Specijalne jedinice policije „OSA“ Željko Malović, pripadnik Specijalne jedinice policije „OSA“ Željko Gršić, pripadnik Specijalne jedinice policije „OSA“ Nikola Škrinjar, pripadnik Specijalne jedinice policije „OSA“ Marijan Iris, poručnik Ivica Bunjevac, poručnik Željko Belčec, časnički namjesnik Smail Dedić – posthumno, hrvatski branitelj Ivica Huzjak, hrvatski branitelj Ibrahim Koštić, narednik Ivica Curić, hrvatski branitelj Darko Đuretić i pričuvni bojnik Ivan Kuraber – posthumno.

U sklopu obilježbe upriličena je i izložba fotografija “Branitelji u fokusu” autora Mladena Kneževića.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime