Obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Siska

639

Danas, 3. rujna, održano je obilježavanje Dana branitelja grada Siska u spomen na 3. rujna 1991. godine kada je sisačku vojarnu “Barutana” Hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene najprije na Trgu dr. Franje Tuđmana, nakon čega je isto uz zajedničku molitvu uslijedilo i kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac.

Ovom prigodom u bivšoj vojarni “Barutana” otvorena je izložba fotografija iz vremena Domovinskog rata autora Ivice Grgića „Bilješke u vremenu“.

Također je održana i svečana akademija tijekom koje su dodijeljene plakete Marijan Celjak – junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu.

VEZANE VIJESTI
Božićno druženje roditelja poginulih hrvatskih branitelja

Obilježavanju Dana branitelja grada Siska nazočio je zamjenik župana Ivan Celjak:

“Lipanj, srpanj, kolovoz i rujan 1991. godine bili su ključni mjeseci za obranu Siska, naravno uz kolovoz 1995. godine kada se odvila VRO Oluja. U lipnju 1991. godine ustrojena je prva dragovoljačka postrojba u Republici Hrvatskoj, 3. rujna oslobođena je Barutana, prva oslobođena vojarna u Hrvatskoj. Uz Barutanu nalaze se željeznička pruga, cesta, Rafinerija, JANAF, željezara, nekoliko kilometara zračne linije od Barutane nalazi se Komarevo, zadnja linija obrane grada Siska u Domovinskom ratu (…) Hrvatski branitelji oslobodili su Barutanu mirnim pregovorima, bez ispaljenog metka, zatečene vojnike su prema njihovoj želji prevezli u petrinjsku Vojarnu. Time su pokazali veličinu, ljudskost, pokazali su da žele mir i slobodu za sve, svoje obitelji i sugrađane te da ne žele rat. Danas smo okrenuti stvaranju boljih uvjeta za život u sadašnjosti i kvalitetnih temelja za bolji život u budućnosti, međutim prilikom obilježavanja važnih datuma iz vremena Domovinskog rata izuzetno je važno da se govori o činjenicama, a posebno je važno da o njima govore neposredni sudionici Domovinskog rata- hrvatski branitelji jer bi u protivnom u budućnosti povijest mogao pisati netko drugi. Svim Siščankama i Siščanima, posebice hrvatskim braniteljicama i braniteljima Domovinskog rata, čestitam Dan hrvatskih branitelja grada Siska.”

VEZANE VIJESTI
SISAK Vozač (30) poginuo pri slijetanju, dijete lakše ozlijeđeno

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada Siska s početkom u 18 sati u Domu kulture Kristalna kocka vedrine bit će održano prikazivanje dokumentarnog filma “Bura duše-životno, ratno i duhovno putovanje”.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here