Obilježena 28. obljetnica pokolja u Joševici

2459

Na današnji dan prije 28 godina u mjestu Joševica pokraj Gline dogodio se pokolj nad hrvatskim civilima, pomno planiran ratni zločin iz samog vrha tzv. SAO Krajine.

Naime, tijekom hladnog, ranog poslijepodneva u ponedjeljak 16. prosinca 1991. godine mještani Joševice obavljali su svakodnevu rutinu – u polju, oko stoke, neki na objedu, drugi na počinku, ne sluteći što se sprema. Nakon više mjeseci zastrašivanja stanovništva, toga dana u krvavi pohod na selo krenuli su pripadnici “izviđačko-diverzantske grupe štaba teritorijalne obrane Gline i specijalne jedinice MUP-a tvz. SAO Krajine” naoružani “škorpionima” i “heklerima” s prigušivačima. Po završetku pokolja Joševica je ostala bez 21 duše.

Najstarija žrtva Kata Štajdohar imala je 91 godinu. Preživjela je dva svjetska rata, ali ovaj pohod srbočetnika za nju je bio koban. Boli još više ubojstvo 15-godišnjeg mladića Pavla Šiftara. Ubijen je hicem u lice.

Jedina preživjela svjedokinja masakra Anka Šiftar preminula je u ožujku ove godine u 98. godini života. Tijekom pohoda zadobila je teške ozlijede, pogođena je hicem u usta i ruku, ali, kako je govorila, Bog ju je poštedio kako bi mogla svjedočiti užasu koji se u samo pola sata odvio u selu.

Pretpostavlja se da je povod okrutnom zločinu bila osveta za vojnoredarstvenu operaciju koja je u glinskom kraju započela nekoliko dana ranije. Naime, u sklopu napadne operacije “Vihor” stradali su pobunjeni Srbi u selu Gračanice tijekom te operacije pa se pretpostavlja da je pokolj u Joševici odmazda.

Iako je od ovog ratnog zločina prošlo četvrt stoljeća, samo su neki od počinitelja osuđeni u odsutnosti, dok su ostali nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima.

Ratni pripadnici srpskih paravojnih postrojbi Dušan Žarković i Bogdan Jednak nepravomoćno su osuđeni na 15 godina zatvora. Zbog nedostatka dokaza oslobođeni su George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović, kojima se također sudilo u odsutnosti.

Joševica nekad i danas

Prije srbočetničkog pohoda Joševica je bila dom 150 osoba smještenih u 72 kuće. Danas Joševica broji 31 osobu u jedva 20 obnovljenih kuća.

Cesta se obnavlja, kizgrađen je pučki dom, podignuta kapelica, otkriveno spomen-obilježje žrtvama Domovinskog rata, ali život se ipak sporo vraća u mjesto, kaže predsjednik Zavičajnog kluba Joševica Nikola Žarinac.

Obilježba tužne obljetnice

Počast u spomen na 21 rođaka i susjeda odali su danas preostali žitelji sela Joševica i izaslanstva Ministarstva branitelja na čelu s brigadirom Vladom Bergmanom, izaslanstvo Ministarstva obrane RH na čelu s brigadirom Zlatkom Cekovićem, zastupnik u Hrvatskom saboru Stipe Šapina, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije na čelu s predsjednicom Županijske skupštine Ivankom Roksandić, izaslanstvo Grada Gline na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem, načelnik PP Glina Miroslav Rajković sa suradnicima, Vijeće Srpske nacionalne manjine, predstavnici političkih stranaka i udruga proisteklih iz Domovinskog rata polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem s imenima žrtava podignutim uz kapelu Majke Božje Lurdske u središtu sela.

“Od 47 osoba koje su do tog zločina ostale u Joševici, u sljedećih nekoliko dana njih 37 prešlo je na slobodan hrvatski teritorij dok je deset preostalih ostalo živjeti kod rodbine u okolici Joševice. Od njih desetero, tijekom rata čak ih je šestero ubijeno pod još nerazjašnjenim okolnostima. Preostale četiri osobe, kada su shvatile da će i same biti ubijene, posredovanjem Crvenog križa 1993. godine prelaze na slobodan teritorij. Njihovim odlaskom selo je ostalo bez stanovnika, prepušteno paljenju, pljački i razaranju sve do VRO Oluja. Iako je od ovog događaja prošlo 28 godina, Joševica je i dalje neispričana priča. Kazneni postupak koji se vodi protiv zločinaca ne može nas umiriti, posebno ne rodbinu i mještane”, poručio je predsjednik Zavičajnog kluba Joševica Nikola Žarinac.

“Imena ubijenih civila ispisanih na spomen ploči ostat će zauvijek i u našim srcima. Do zadnjeg su ostali u svojim domovima znajući da nikome ništa nisu učinili. Hvala im na žrtvi. Hvala i vama branitelji, vi ste jedini živi spomen stvaranja slobode i naše Hrvatske”, poručio je gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević.

“28 godina je prošlo, a ista bol i ista rana u srcima rodbine i svih nas. Nažalost stradao je ovaj kraj i previše od onih koji su željeli uništiti sve što je hrvatsko i katoličko. Ovo je samo jedno u nizu sela koje je stradalo u Domovinskom ratu u cilju odmazde hrvatskog naroda. Previše je rana u Sisačko-moslavačkoj županiji, 44 masovne grobnice. Ovo su teški dani za sve nas, moramo zbog mladih pronositi istinu o Domovinskom ratu, oslobodilačkim akcijama i stvaranju Lijepe naše. Mi imamo zadatak vratiti život ovome kraju”, poručila je između ostalog predsjednica Županijske skupštine, izaslanica župana, Ivanka Roksandić.

“U spomen za sve koji nisu dočekali pobjedu, u slavu svima koji su je hrabro izborili , dužnost je svih nas štiti dostojanstvo hrvatskih žrtava, one nas obvezuju i trajno zadužuju zna očuvanje i širenje istine o Domovinskom ratu, a njima neka je vječna hvala i slava”, poručio je ispred Ministarstva branitelja brigadir Vlado Bergman.

“Nema većeg grijeha od zaborava, ovo mjesto ne smije ostati “od prigode do prigode”. Dolaze mlade generacije, u našim školama i fakultetima moramo Domovinski rat dovesti u knjige povijesti i onda možemo reći da smo kao narod pobijedili! Generacije koje dolaze moraju učiti o vremenu stvaranja naše slobodne Hrvatske”, poručio je Ante Deur, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, osvrnuvši se na nestale “(…) Mnogi još nemaju gdje zapaliti svijeću za svoje voljene. Šaljem poruku hrvatske predsjednice kako moramo dati podršku hrvatskim institucijama jer znamo da je Srbija mjesto koja može dati informacije o nestanlim hrvatskim braniteljima i civilima. Žrtve su temelj naše Domovine!”, poručio je Deur.

Svetu misu za sve ubijene i nestale žitelje Joševice predvodio je glinski župnik vlč. Ivica Mađer.

VIDEO IZ ARHIVE RADIO BANOVINE

[srizonfbalbum id=3016]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime