Obilježena 29. godišnjica pogibije snimatelja Gordana Lederera

872
Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, 10. kolovoza je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 29. godišnjica pogibije snimatelja Gordana Lederera, koji je život izgubio 1991. godine prenoseći istinu o Domovinskome ratu i agresiji na Republiku Hrvatsku.
Na mjestu pogibije 33-godišnjeg Gordana Lederera, gdje je prije pet godina svečano njemu u spomen otkriveno spomen obilježje Slomljeni pejzaž, izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće odavajući počast snimatelju stradalom na brdu Čukur pokraj Hrvatske Kostajnice snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje.

Počast je odala obitelj Gordana Lederera, ravnateljstvo HRT-a, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata.
Gradonačelnik Bišćan u svom je govoru istaknuo kako na ovaj dan obilježavamo nešto najvrjednije što čovjek može dati, život te kako nas svaki izgubljeni život i svaka žrtva u Domovinskom ratu obvezuje da nosimo dio odgovornosti za budućnost.

Župan Žinić i danas je podsjetio na važnost pronošenja istine za vrijeme ratnih dana, jer je Lederer preminuo upravo za vrijeme snimanja ratnih događanja koja su trebala prenijeti istinu u doba kada je neprijateljska strana prenosila laži.
– Mnoga hrvatska sela u Pounju, od Dvora, Struge Banske, do Hrvatske Kostajnice i ostalih koja su gorjela prikazivali su kao srpska sela koja su zapalile ustaše. Lažnoj propagandi na kraj su stali ljudi poput Gordana Lederera koji su prenosili istinu.
Inače, jedan od onih koji su Ledereru priskočili u pomoć je današnji ministar branitelja Tomo Medved:
– Gordan Lederer bio je domoljub koji je kamerom svjedočio istinu o tome što se događa u Pounju. Na današnji dan, prije 29 godina, ovdje nije bilo ovako mirno. Taj dan su srpske formacije, izvršavajući velikosrpsku politiku, imale za cilj ući u Hrvatsku Kostajnicu i počiniti zlo kakvo su prije toga počinile u Pounju. Taj dan je Gordan Lederer prepoznao svoju ulogu i kamerom je svjedočio istinu, što se događa u Pounju i na ulazu u Hrvatsku Kostajnicu, te s kolikim domoljubljem branitelji brane hrvatska mjesta. Budimo ponosni na našeg Gordana i na sve ono što smo zajedno učinili. Pozivam vas da zajedno s optimizmom hrabro kročimo u budućnost i izgradimo Hrvatsku da bude zemlja blagostanja.

Iskazujući zahvalnost i poštovanje Gordanu Ledereru, izaslanica Predsjednika Republike i savjetnica predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić rekla je da su upravo snimatelji i novinari HRT-a dali najveći doprinos širenju istine o Domovinskom ratu.
– Svi su oni, perom mikrofonom i kamerom branili Hrvatsku. Ledererov je pejzaž slomljen, ali nije slomljena Hrvatska, zahvaljujući i njemu. Njihova pogibija neizostavni su dio povijesti Domovinskog rata, rekla je Mulić.

Ubojica mladog Lederera poznat je, no prema zakonu o oprostu nikada nije odgovarao za svoje nedjelo. Kako prenosi HRT, tadašnji vrh JNA nije dozvolio da se ranjenog Lederera helikopterom preveze u Zagreb, već je preminuo nakon višesatne vožnje lokalnim cestama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime