Obilježena 31. obljetnica pogibije Gordana Lederera

Lederer je svojom kamerom na realan i upečatljiv način prenosio istinu o Domovinskom ratu

289
Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice u četvrtak, 10. kolovoza obilježena je 31. obljetnica pogibije Gordana Lederera, ratnog fotografa, snimatelja i djelatnika Hrvatske radiotelevizije.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovao je na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, na obilježavanju 31. godišnjice pogibije Gordana Lederera, snimatelja koji je život izgubio 1991. godine prenoseći istinu o Domovinskom ratu i agresiji na Republiku Hrvatsku.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Uz ministra, obilježavanju su nazočili i kod spomenika Slomljeni pejzaž polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast odali obitelj Gordana Lederera, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, izaslanik ministra obrane, državni tajnik Zdravko Jakop, državna tajnica Željka Josić, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, Hrvatski generalski zbor, izaslanstvo Grada Zagreba, izaslanik ravnatelja HRT-a Renato Kunić, predstavnici policije te braniteljske udruge iz Domovinskog rata.

“Lederer je svojom kamerom na realan i upečatljiv način prenosio istinu o Domovinskom ratu, o počecima velikosrpske agresije, ali i emocije, hrabrost i želju za slobodom svih hrvatskih branitelja. Na tome ćemo mu biti vječno zahvalni”, kazao je, dodavši da će njegovi zapisi zauvijek biti dio povijesti i zorni pokazatelji istine o Domovinskom ratu i agresije na Hrvatsku.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

“Naš Gordan nije bio samo ratni snimatelj i izvjestitelj, on je bio uzor i snaga u mnogim teškim trenucima. Nažalost, njegov život ugašen je neprijateljskim hicem i unatoč našim naporima, neprijateljske snage nisu dopustile hitan prijevoz do bolnice. Prije 31 godinu obitelj Gordana Lederera izgubila je sina, supruga i oca, a mi, hrvatski branitelji, izgubili smo istinskog prijatelja i svjedoka toga vremena”, kazao je.

Dodao je da nas spomen na Lederera uvijek mora podsjećati na ljubav prema domovini i iskrenu žrtvu za nju, a da spomen-obilježje mora biti simbol pobjede u Domovinskom ratu.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

“Nikad ne zaboravimo da smo iz tog nametnutog rata izašli kao pobjednici. Na svima nama je da šaljemo poruke zajedništva, upornosti, hrabrosti i zahvalnosti za žrtvu svih hrvatskih branitelja, a neka nam zajedništvo kakvo smo imali u Domovinskom ratu budu zalog za budućnost”, kazao je Medved, dodavši da moramo “glasno i jasno pronositi istinu o Domovinskom ratu, baš kako je to činio Gordan Lederer”.

“Dragi Gordane, današnje generacije s ponosom izgovaraju tvoje ime i ostajemo ti trajno zahvalni”, zaključio je svoj govor Medved.

 

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime