Zahvaljujući sufinanciranju Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja, smještaj i prehrana učenika u Učeničkom domu Kutina od nove će školske godine biti besplatni za sve učenike.

Sisačko – moslavačka županija je jedina županija koja učenike potiče na ovaj način, rečeno je prigodom uručivanja odluke kojom se Sisačko-moslavačka županija obvezuje od školske godine 2018./2019. sufinancirati, u 50 %-tnom iznosu, troškove smještaja u Domu za sve učenike, pa i one koji imaju prebivalište izvan Sisačko-moslavačke županije, a upišu srednje škole u Kutini i Novskoj. Oduku je ravnateljici Učeničkog doma Kutina uručio župan Ivo Žinić. Govoreći o povijesti doma, ravnateljica Vesna Kovačević je istaknula kako je kapacitet 80 ležajeva, 55 muških i 25 ženskih, no unazad par godina osjetan je pad upisa u učenički dom u kojem je danas smješteno 53-oje učenika.

„Učenički dom Kutina je odgojno – obrazovna ustanova namijenjena odgoju i obrazovanju učenika koji su upisali srednje škole uglavnom na području grada Kutine, a koje su udaljene od mjesta njihovog stalnog boravka. Vrijednosti koje mi promičemo u svom radu su znanje, solidarnost, odgovornost i identitet, a opći cilj našeg rada je uspješno svladavanje nastavnih planova i programa rada smjerova škola koji su učenici upisali, dakle stjecanje temeljnih i stručnih kompetencija i uključivanje u suvremene tijekove života i rada. Želim spomenuti kako je naš dom počeo raditi 14. lipnja 1960. godine kada je tu prvo bio smješten dom za djecu iz socijalno ugroženih obitelji i to svih dobnih skupina, od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razred srednje škole. 1990. ovaj Učenički dom ušao u srednjoškolsku populaciji i postao ovo što je danas, Učenički dom Kutina za učenike srednjih škola“, kazala je ravnateljica Kovačević.

Ustanova je ovo koja zavrjeđuje pažnju ne samo Grada i Županije, već i čitave javnosti, kazao je župan Žinić.

„Imajući u vidu da u zadnjih nekoliko godina broj učenika koji su smješteni u ovaj dom konstantno opada, kao županija svojim mjerama želimo promijeniti demografsku sliku ove županije pokušavamo evo promijeniti i ovo to stanje. Nije to jednostavno. To su procesi pa i današnji naš susret je upravo popriličan kako bi vam, kao Županija, predali odluku o sufinanciranju smještaja i prehrane za sve učenike koji će biti upisani u ovaj dom u ovoj školskoj godini 2018./ 2019., bez obzira jesu li to učenici iz naše županije ili susjednih županija, uvjet je da su upisani u naše srednje škole, dakle u Kutini ili Novskoj.

Iznos koji se sufinancira ovom odlukom je 630 kuna po učeniku, a budući da nadležno Ministarstvo plaća ostalih 50%, učenici koji na jesen kreću u prve razrede na taj će način imati besplatan boravak u Učeničkom domu Kutina. Ravnateljica se u ime učenika i njihovih roditelja te skrbnika zahvalila Županiji na ovoj odluci, a župan je dodao kako im je cilj, i nekim drugim pronatalitetnim mjerama, utjecati na promjenu demografske slike županije te izgradnjom dva učenička doma koja su u planu, onog u Sisku i Topuskom, bar donekle smanjili odlazak učenika izvan županije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here