Zahvaljujući sufinanciranju Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja, smještaj i prehrana učenika u Učeničkom domu Kutina od nove će školske godine biti besplatni za sve učenike.

Sisačko – moslavačka županija je jedina županija koja učenike potiče na ovaj način, rečeno je prigodom uručivanja odluke kojom se Sisačko-moslavačka županija obvezuje od školske godine 2018./2019. sufinancirati, u 50 %-tnom iznosu, troškove smještaja u Domu za sve učenike, pa i one koji imaju prebivalište izvan Sisačko-moslavačke županije, a upišu srednje škole u Kutini i Novskoj. Oduku je ravnateljici Učeničkog doma Kutina uručio župan Ivo Žinić. Govoreći o povijesti doma, ravnateljica Vesna Kovačević je istaknula kako je kapacitet 80 ležajeva, 55 muških i 25 ženskih, no unazad par godina osjetan je pad upisa u učenički dom u kojem je danas smješteno 53-oje učenika.

VEZANE VIJESTI
Potpora Andreju Plenkoviću uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u

„Učenički dom Kutina je odgojno – obrazovna ustanova namijenjena odgoju i obrazovanju učenika koji su upisali srednje škole uglavnom na području grada Kutine, a koje su udaljene od mjesta njihovog stalnog boravka. Vrijednosti koje mi promičemo u svom radu su znanje, solidarnost, odgovornost i identitet, a opći cilj našeg rada je uspješno svladavanje nastavnih planova i programa rada smjerova škola koji su učenici upisali, dakle stjecanje temeljnih i stručnih kompetencija i uključivanje u suvremene tijekove života i rada. Želim spomenuti kako je naš dom počeo raditi 14. lipnja 1960. godine kada je tu prvo bio smješten dom za djecu iz socijalno ugroženih obitelji i to svih dobnih skupina, od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razred srednje škole. 1990. ovaj Učenički dom ušao u srednjoškolsku populaciji i postao ovo što je danas, Učenički dom Kutina za učenike srednjih škola“, kazala je ravnateljica Kovačević.

VEZANE VIJESTI
STOŽER SMŽ Cilj zadržati pozitivan trend bez novooboljelih

Ustanova je ovo koja zavrjeđuje pažnju ne samo Grada i Županije, već i čitave javnosti, kazao je župan Žinić.

„Imajući u vidu da u zadnjih nekoliko godina broj učenika koji su smješteni u ovaj dom konstantno opada, kao županija svojim mjerama želimo promijeniti demografsku sliku ove županije pokušavamo evo promijeniti i ovo to stanje. Nije to jednostavno. To su procesi pa i današnji naš susret je upravo popriličan kako bi vam, kao Županija, predali odluku o sufinanciranju smještaja i prehrane za sve učenike koji će biti upisani u ovaj dom u ovoj školskoj godini 2018./ 2019., bez obzira jesu li to učenici iz naše županije ili susjednih županija, uvjet je da su upisani u naše srednje škole, dakle u Kutini ili Novskoj.

VEZANE VIJESTI
Žustra rasprava o Centru za azilante u Maloj Gorici - bez rezultata

Iznos koji se sufinancira ovom odlukom je 630 kuna po učeniku, a budući da nadležno Ministarstvo plaća ostalih 50%, učenici koji na jesen kreću u prve razrede na taj će način imati besplatan boravak u Učeničkom domu Kutina. Ravnateljica se u ime učenika i njihovih roditelja te skrbnika zahvalila Županiji na ovoj odluci, a župan je dodao kako im je cilj, i nekim drugim pronatalitetnim mjerama, utjecati na promjenu demografske slike županije te izgradnjom dva učenička doma koja su u planu, onog u Sisku i Topuskom, bar donekle smanjili odlazak učenika izvan županije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here