Uskršnji zec i jaja postali su nezaobilazni simboli proslave Uskrsa, no znamo li odakle potječe ova tradicija?

Postoji više verzija, a u tradiciji istočnog kršćanstva stoji legenda o Mariji Magdaleni. Naime, Marija Magdalena nosila je na Isusov grob košaru s jajima kako bi žene koje su bdijele na grobu objedvale. Kada se približila grobu i vidjela uskrsnuće Krista, jaja iz košare poprimila su žarko crvenu boju. Potrčala je odmah najbrže što je mogla kako bi svima u selu javila kako je Krist uskrsnuo. Iz tog razloga jaja predstavljaju novi život i uskrsnuće,  jaja obojana u crveno simboliziraju buđenje i radost života, a Magdalenino trčanje s vremenom je, radi svoje brzine, utjelovio simbol zeca.

Postoji i verzija u kojoj ključnu ulogu igra Marija, Isusova majka. Prema predaji, ona je nosila jaja kada je spazila kako joj odvode i razapinju sina. Kada je legla pod križ Isusova krv kapala je po jajima i tako ih ‘obojila’ u crveno.

Poznata je i legenda o germanskoj božici plodnosti Eostari. 

Legenda kaže kako je Eostara pronašla ranjenu pticu u šumi i pretvorila je u zeca kako bi se zagrijala krznom i preživjela zimu. Međutim, ta pretvorba nije bila potpuna, pa je zec i dalje mogao nesti jaja. Iz zahvalnosti, zec je ukrašena jaja nosio božici Eostari na dar. Božici su se jaja jako svidjela pa ih je odlučila podijeliti sa seljanima. Kako bi udovoljio božici i selu, zec je počeo nositi jaja svakoj obitelji.

Što simboliziraju boje pisanica?

  • crvena – buđenje i radost života
  • žuta – mladost, čistoću, nevinost
  • narančasta – snaga
  • plava – nebo, vjera
  • zelena – nada, zdravlje, plodnost
  • ljubičasta – vjera, povjerenje, post
  • pisanice s više od četiri boje simboliziraju sreću u obitelji

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime