Održan Festival dječjeg folklora „Pjesmom, plesom i tamburom kroz život“

594

Ususret sv. Jakovu aspostolu, nebeskom zaštitniku Mošćenice, ovim najvećim petrinjskim prigradskim naseljem jučer se orila pjesma najmlađih folklorašica i folkloraša koje je okupio 2. Festival dječjeg folklora “Pjesmom, plesom i tamburom kroz život”.

Festival, u organizaciji HKUD-a Mošćenica, je uz domaćine okupio još šest kulturno umjetničkih društava i to:  KUD STARČA iz Gornjeg Bogićevca, KUD Donja Posavina iz Gušća, KUD Zvuci Banije iz Jabukovca, KUD Moslavka iz Gornje Gračenice, KUD Šartovac i KUD Hrastovačka gora iz Hrastovice.

“Veliko hvala svim KUD-ovima i posjetiteljima koji su nas došli podržati! Jako smo ponosni na mlade folkloraše koji nastavljaju tradiciju, srce nam je puno!”, poručila je u ime domaćina Seliha Ferenčak.

Posebno su bili ponosni iz KUD-a “Donja Posavina” iz Gušća iz kojeg dolazi 6-godišnji Mihael koji je proglašen najboljim bećarom.

“Jako sam ponosna na njega, mali Mihael je član KUD-a od prvog dana zajedno sa svojom sestrom i mamom. Bio je jako sretan što je kao nagradu dobio loptu koju je odmah podijelio s prijateljima!”, poručila je potpredsjednica KUD-a i voditeljica dječje skupine Marica Čavrak.

Ponosan na organizaciju i odličan odaziv bio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je poručio kako je kao gradonačelnik, ali i kao Mošćeničanin prezadovoljan Festivalom:

Ovo je jedan prekrasan ambijent u kojem uživam i kao Mošćeničanin i kao gradonačelnik, dolazim otvorenog srca i mogu reći da sam prezadovoljan što Mošćenica dobiva jednu novu sliku, sliku prijateljstva koja pokazuje što možemo napraviti kroz ples, pjesmu, čuvanje baštine, kroz ove različite boje i prijatelje koji su danas došli. Mošćenica lagano, ali sigurno izlazi iz Domovinskog rata, moramo se uvijek prisjetiti na trenutke kada moramo reći jedno veliko hvala svim hrvatskim braniteljima, onima kojih nema i onima kojima odajemo pijetet i poštovanje. To je Mošćenica iz prve linije fronte i zgarišta koja sada postaje jedna cjelina koja povezuje Sisak i Petrinju. Želim da djeca uživaju i imaju jedan predivan kontinuitet dobre priče u kojoj je najvažnije da smo svi skupa danas i da pokazujemo što možemo sačuvati kroz vjeru, baštinu, kulturu, tradiciju i kroz ne samo komunalnu infrastrukturu nego i društvenu, a pjesma definitivno povezuje sve ljude bez razlike od kuda dolaze, to je danas Mošćenica i to je najveći kapital.“

Poručio je Dumbović dodavši kako je najveće bogatstvo svakog mjesta upravo zajedništvo njegovih mještana i ljubav prema tradiciji.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here