Održan još jedan “Petrinjski zeleni utorak”

470

U Zelenoj kući je jučer, 25. rujna, održano predavanje u sklopu programa „Petrinjski zeleni utorak“ koji je dio projekta „Petrinjski tanjur zdravlja“.

Projekt „Petrinjski tanjur zdravlja“ zajednički provode Centar Humanika i Zelena kuća pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, a u sklopu njega održano je, kao dio programa „Petrinjski zeleni utorak“, predavanje o važnosti lokalne proizvodnje hrane u Zelenoj kući. Predavanje je održala Marina Kušan Hadžić, predsjednica Centra Humanika.

Ovom prigodom Kušan Hadžić govorila je o lokalnoj proizvodnji hrane koja je, kako ističe, tradicijska proizvodnja i nažalost sve je manje ima iako ne zahtjeva velika ulaganja. Naime, brojke pokazuju kako se u Hrvatskoj čak 50% hrane uvozi.

“Cilj nam je na neki način predočiti ljudima kolika je vrijednost samih lokalnih proizvoda, ne samo za ljudsko zdravlje već i za okoliš te općenito samoodrživost. Želimo lokalnom stanovništvu dati ideje i recepture kako bismo im predočili na koji način mogu upotrebljavati lokalne proizvode koje pronalaze u Zelenoj kući. Također, imamo u planu jednom mjesečno održavati tematske radionice povezane sa jednim od proizvoda iz Zelene kuće”, poručuje Kušan Hadžić.

Predavanju su prisustvovali predstavnici nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su razmijenili iskustva, te dobili i odgovore na određena pitanja.

Marina Kušan Hadžić istaknula je kako su ovakva predavanja te radionice koje su u planu kroz projekt „Petrinjski tanjur zdravlja“ jedan od načina da se prezentira sve što se od domaćih proizvoda nalazi u Zelenoj kući, te motivira i ohrabri one koji bi se željeli početi baviti poljoprivrednom proizvodnjom.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here