Održan svećenički dan Sisačke biskupije u Sisku

504

U Sisku je održan Svećenički dan Sisačke biskupije, prvi dio bio je u prostorima novouređenog Svećeničkog doma u Kranjčevićevoj ulici koji je tom prigodom biskup Vlado Košić, u prisutnosti svećenika biskupije, blagoslovio.

Na početku je izvođač radova Davor Vrbanek predao ključeve objekta biskupu. Simbolično, po prvi puta, vrata je otključao generalni vikar biskupije i ujedno ravnatelj Doma mons. Marko Cvitkušić.

Mons. Cvitkušić kazao je da se ideja o ovakvom mjestu javila odmah nakon osnutka 2010. godine, a u realizaciju se krenulo 2014. nakon što je kupljena zgrada.

“Neka se Gospodin udostoji ući pod ovaj krov i svojom prisutnošću blagosloviti ove prostorije. Neka On bude duhovna pomoć svim svećenicima koji će ovdje živjeti, moliti se, odavde prema mogućnosti pomagati braći u pastoralu i biti na duhovnu pomoći svima potrebitima. Neka im on hrani bratsku ljubav, bude im dionik radosti i ukloni tugu. Poticani njegovim zapovijedima i primjerima, neka ovaj dom bude prebivalište dobrote, odakle će se nadaleko i naširoko razlijevati Kristova ljubav”.

Izvođač radova Vrbanek zahvalio se biskupiji na ukazanom povjerenju njemu i njegovoj tvrtki, a biskup Košić zahvalio je svima koji su se ugradili u ovu obnovu i zaželio dobar početak prvim stanarima.

VEZANE VIJESTI
Za 76. obljetnicu stradanja Zrinjana blagoslovljena novoizgrađena crkva

“Kad kažem svećenički dom to znači da je to naš dom te se svi ovdje trebamo osjećati kod kuće. Ako Bog da, ova kuća treba biti naš dom u godinama koje dolaze, da možemo ovdje u miru, ali i u blizini Katedrale provoditi svoje dane i godine. Za umirovljene svećenike je to mjesto odmora, ali i, ovisno o njihovom stanju, prilika da zbog blizine Katedrale i dalje svećenički djeluju i pomažu, posebno u podjeli sakramenta pomirenja za koji bih želio da bude još više prisutan kao ponuda u našoj Katedrali. Danas je spomendan sv. Majke Terezije iz Kalkute. Ona je imala srca i ljubavi za sve koji su bili potrebni, bolesni, siromašni. I nama neće trebati na kraju našeg života nikakvo drugo bogatstvo doli bogatstvo duha, ljubav u srcu i molitva naše duše. Neka bude blagoslovljen ovaj dom, dom zajedništva naših svećenika i mjesto odmora, služenja i druženja”.

Nakon blagoslova okupljeni svećenici i gosti razgledali su zgradu. Drugi dio Svećeničkog dana održan je u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u Biskupijskom ordinarijatu gdje je biskup Košić izvijestio o nadolazećim događajima u biskupiji posebno istaknuvši obilježavanje 76. obljetnice stradanja Zrinjana i blagoslov spomen-crkve Našašća sv. Križa u Zrinu koje će se održati 14. rujna s početkom u 10 sati.

VEZANE VIJESTI
U tijeku su pripreme za uređenje i prezentaciju sisačke katedrale

Misno slavlje i blagoslov predvodit će kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s domaćim biskupom, krčkim biskupom Ivicom Petanjkom i biskupima Zagrebačke metropolije.

Biskup je pozvao i na tradicionalno Hodočašće vjernika biskupije u Svetište Majke naših stradanja u Gori koji će se održati 28. rujna, kao i na pripremu za obilježavanje desete obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije 5. prosinca.

Na kraju svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here