Održana promocija knjige Gordane Ross

725

U Maloj dvorani POU Hrvatski dom Petrinja u povodu Mjeseca hrvatske knjige promovirana je debitantska knjiga Gordane Ross pod nazivom “Dobro, kome ja pričam?”

Autorica je otkrila kako je je knjiga nastala: „Početnu inicijativu dali su djelatnici Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja nakon mojeg gostovanja na Noći knjiga gdje sam u biti čitala te svoje priče. Knjiga je nastala tako što sam odlučila da naprosto sve te pričice koje objavljujem svakodnevno na svojoj stranici ukoričim u jednu lijepu papirnatu formu kako bi naprosto ostao jedan trag onakav kakav smo mi navikli imati kroz školovanje, jedna knjižica koju bi svatko rado uzeo u ruke i pročitao. To su isključivo smijehotvorine, dakle priče koje ne sadrže žuč, politiku, vrijeđanje nekoga… To su situacije u kojima se svatko može prepoznati, nekakve životne pričice iz obitelji, iz kuhanja, iz raznih tema ali uglavnom smijeh i samo smijeh. Knjiga ima dvjestotinjak stranica, u njoj je preko stotinu pričica, ilustraciju je radila Ivana Švragulja tako da je knjiga grafički i vizualno vrlo, vrlo moćna. Naslovnicu je radio gospodin Ivo Tomljenović, naš poznati fotograf.“ Ross je izrazila nadu da je ovo tek prva knjiga u nizu.

Autorica knjige Gordana Ross otkrila je kako je nastala knjiga: „Početnu inicijativu dali su djelatnici Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja nakon mojeg gostovanja na Noći knjiga gdje sam u biti čitala te svoje priče. Financijski su je poduprli Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja, Grad Petrinja i tvrtka HiPP u kojoj sam ja zaposlena. Knjiga je nastala tako što sam odlučila da naprosto sve te pričice koje objavljujem svakodnevno na svojoj facebook stranici ukoričim u jednu lijepu papirnatu formu kako bi naprosto ostao jedan trag onakav kakav smo mi navikli imati kroz školovanje, dakle jedna knjižica koju bi svatko rado uzeo u ruke i pročitao. To su isključivo smijehotvorine – priče koje ne sadrže žuč, koje ne sadrže politiku, koje ne sadrže vrijeđanje nekoga, to su situacije u kojima se svatko može prepoznati, nekakve životne pričice iz obitelji, iz kuhanja, iz raznih tema ali uglavnom smijeh i samo smijeh.

Promociji knjige prisustvovao je i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović koji je istaknuo: „Gordana Ross ima ono nešto što je posebno za grad Petrinju, a to je žena s posebnim stilom, s posebnim izričajem, ali i s nečim što u sebi nosi i želi na kraju pretočiti kroz prekrasnu knjigu. Ja, kao gradonačelnik, uvijek se veselim kada dođem na ovakav događaj i kada vidim da ima nešto novo. Grad Petrinja je oplemenjen s jednom novom knjigom, ta knjiga ostaje trajni zapis i mislim da smo večeras uživali svi skupa uz prekrasnu glazbu, uz prekrasan uvod i svi koji smo bili ovdje večeras možemo biti prezadovoljni. Ustvari, to čini grad gradom i s cijelom nadgradnjom kulturnog i društvenog života. Zato Gordani puno hvala na ugodnoj večeri i nadam se da neće stati na ovoj knjizi nego da ćemo imati još puno njezinih knjiga i ovakvih prekrasnih večeri.“

U glazbenom intermezzu nastupili su Marija Alapić, Marko Nedug, Bobo Novaković i Kristijan Frajberger.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here