Održana regionalna konferencija “Gospodarski napredak kroz bolju prometnu povezanost”

585

Regionalna konferencija „Gospodarski napredak kroz bolju prometnu povezanost – Strategija razvoja županijskih cesta u svrhu decentralizacije i razvoja regija“ održala se danas, 12. prosinca, u Zagrebu.

Konferencija je okupila predstavnike regionalnih i lokalnih uprava i samouprava, a razgovaralo se o stanju prometne infrastrukture. Stanje cesta na području Zagrebačke županije komentirao je župan Stjepan Kožić:

“Bit ću vrlo otvoren i reći da je situacija loša, a radi toga smo, između ostalog, i organizirali ovu konferenciju. Naime, navest ću samo neke podatke; ako govorimo o prosječnom godišnjem prometu na županijskim cestama Zagrebačke županije onda on, temeljem mjerenja, iznosi čak 4457 vozila na dan u prosjeku. Ta brojka na državnim cestama iznosi mnogo manje, oko 3700 vozila. Svi ti podaci nam govore kako je opterećenost Županijskih cesta iznimno velika, a samim time je i trošenje cesta veliko.”

Osim velikog broja vozila koja prometuju županijskim cestama radi čega se iste ubrzano troše, problem su troškovi održavanja koji premašuju prihode ŽUC-a:

“Za 1285 kilometara cesta kojima raspolaže i gospodari naša Županijska uprava za ceste, mi temeljem naknada godišnje prihodujemo između 63 i 64 milijuna kuna. Godine 2016. digli smo kredit od 50 milijuna kuna kako bi onda kritične dionice preasfaltirali i stvorili kvalitetnije uvjete, no sad moramo vraćati kredit i to je anuitet godišnje osam i pol milijuna kuna. Dodajmo tome kako se samo za zimsku službu izdvaja 15 milijuna kuna, onda te dvije stavke već iznose trećinu ukupnog prihoda.”

Župan Kožić ističe kako je ovakav sustav održavanja cesta neodrživ i da će dugoročno dovesti do katastrofalnih uvjeta na cestama. Radi sličnih problema susjednih županija, održan je i radni sastanak ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića sa županima.

“Pitali smo ministra kada će i da li će se stvoriti održivi sustav gospodarenja mrežama županijske i lokalne ceste. Kratko je odgovorio kako je Zakon o cestama na drugom čitanju pa da će se sve tamo vidjeti. Ja se onda nadam da ćemo zaista nešto u tome Zakonu i “vidjeti”, poručio je župan Kožić.

Nakon tribine o županijskim prometnicama govorilo se i o projektima ostvarenima kroz županijsko financiranje i fondove EU te razvoju gospodarstva i povećanja zaposlenosti u Zagrebačkoj županiji.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here