U povodu nadolazećeg blagdana Uskrsa u prostorijama Zagrebačke županije održana je tradicionalna, 15. prodajna izložba ukrasnih i uporabnih predmeta učeničkih zadruga Zagrebačke županije.

Svoje rukotvorine ovom je prigodom predstavilo 13 učeničkih zadruga s područja cijele županije, a posjetitelji su mogli birati između prigodnih pisanica, slika, keramičkih ukrasa, nakita, kreativnih čestitki, ali i ukusnih slastica poput prirodnih sokova, džemova i čajeva koje učenici sami spravljaju te mirisnih sapuna, krema i balzama.

Iz Učeničke zadruge Regočeva gredica OŠ Ivane Brlić-Mažuranić pripremili su mnoštvo ukrasnih i uporabnih predmeta: “Napravili smo razne prigodne ukrasne predmete od gline i uporabne predmete od lavande, imamo puno zečića, anđelčića, cvjetova… pripremali smo se dugo za ovu izložbu, a u pripremama su sudjelovali učenici od 1. do 8. razreda”, pojasnila je učenica Leona, koja je djelovanjem u zadruzi jako sretna jer uči izrađivati razne umjetnine od keramike i gline.

Vrijedni su bili i iz UZ “Brežan” iz OŠ Slavka Kolara Kravarsko: “Došli smo predstaviti predmete koje sami izrađujemo, a tu imamo kreme od nevena, sirupe od maslačka, čajeve, aranžmane, prigodne magnetiće u obliku jaja, privjeske za ključeve u obliku anđela te razni nakit”, ispričala je učenica Maja Paola, a u pomoć oko recepta za sirup od maslačka priskočio je učitelj Tomislav Jelić: “Sirup od maslačka rade moji “kikači” iz prvog i drugog razreda. Jučer smo baš nabrali svježu rundu maslačaka, a za sirup smo koristili oko 800 cvjetova maslačka koje smo potopili u vodu i dodali limun, kuhali oko pola sata, ocijedili, u smjesu od maslačka dodali šećer, pa kuhali još sat vremena. To je to! Jako jednostavno, a klinci ga obožavaju. Sirup je dobar kod prehlada i grlobolja.”

Učenici u zadrugama kroz zabavu uče kako izraditi korisne ukrasne i uporabne predmete, a pet najboljih zadruga iz Zagrebačke županije svojom je kreativnošću i trudom izborilo i predstavljanje na državnoj smotri učeničkih zadruga: “

“4. travnja smo održali županijsku smotru učeničkih zadruga na kojoj se predstavilo 24, od ukupno 33 naše zadruge. Odlukom prosudbene komisije, najuspješnije zadruge predstavljat će Zagrebačku županiju na 31. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske koja će se održavati od 8. do 11. listopada u Vinkovcima, a to su Zadruga Suncokret iz Centra za djecu s posebnim potrebama iz Luga, Zadruga Vuzel iz Osnovne škole Eugena Kumičića, Zadruga Breza iz Osnovne škole Nikole Hribara, Zadruga Grozdek iz OŠ Ljubo Babić Jastrebarsko i nova zadruga, Zadruga Ban iz SŠ Ban Josip Jelačić iz Zaprešića. Izuzetno smo ponosni jer smo jedna od jačih županija po radu naših zadruga”, pojasnila je Darinka Balen, tajnica Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije, a na prigodnoj uskršnjoj izložbi predstavila se i UZ “Breza” iz OŠ Nikole Hribara iz Velika Gorice, ujedno i jedna od pet spomenutih zadruga koja će predstavljati Županiju na smotri.

“Nastojimo uvijek na županijskoj smotri prezentirati naše Turopolje, turopoljska baština nam je poticaj i to stručno povjerenstvo i kolege prepoznaju. Uvijek iznova nastojimo ispričati nekakvu novu priču o našem Turopolju i pokazati Hrvatskoj kako je naše Turopolje jako bogato kulturnom baštinom, a na neki način prenosimo to i na nove generacije”, poručila je voditeljica UZ Breza, učiteljica Nada Tomašić.

Učeničke radove tradicionalno je obišao i župan Stjepan Kožić, koji se zadivljen kreativnošću učenika i bogatom ponudom i sam odlučio na kupnju prvih uskršnjih darova za najmilije:

“Lijepo je vidjeti ovu našu dvoranu u ovako veselom raspoloženju, s puno djece i šarenih rukotvorina u koje je uloženo mnogo vremena, spretnosti i umijeća. Koliko su nam zadruge važne govori činjenica da za njihov rad izdvajamo značajna sredstva, pa smo tako u zadnjih pet godina oko 600 tisuća kuna izdvojili za tu namjenu. U 2019. godini izdvojili smo oko 140 tisuća kuna, pa se nadamo da će ta sredstva pomoći zadrugama da realiziraju aktivnosti koje su kroz programe zadruga planirali.

Da će zadrugari realizirati mnoštvo aktivnosti i školske obveze začiniti kreativnim projektima sigurni smo, jer su učeničke zadruge prave male tvornice budućih poduzetnika i umjetnika koji će osim kreativnošću tržište osvajati i duhom tradicije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime