Uz nazočnost brojnih uzvanika, povodom obilježavanja Dana općine Gvozd, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Gvozd. Općina Gvozd smjestila se podno Petrove gore sa sjedištem u Vrginmostu. Naime, nakon završetka Domovinskog rata, 1996. godine, naziv mjesta je promijenjen u Gvozd. 2012. godine mjestu je opet vraćeno nekadašnje ime Vrginmost, ali je općina koja obuhvaća 19 naselja zadržala ime Gvozd.

Fotografija FotoBanovina.

Govoreći o stanju u Općini kojoj je na čelu, načelnik Milan Vrga rekao je kako se nada demografskom I ekonomskom oporavku općine kroz razne projekte koji su pokrenuti: “Proteklih godinu dana posvetio sam infraatrukturnim projektima I nerazvrstanim cestama, što je vrlo važno za ostanak ali I povratak stanovništva. Ovih dana počinje asfaltiranje 5 dionica nerazvrstanih cesta. Kako svi pričamo o obnovi demografske slike tako je I Općina Gvozd uložila u obnovu vrtića 200 tisuća kuna. Općina, također sudjeluje sa 100 tisuća kuna u energetskoj obnovi osnovne škole u Gvozdu.”

Fotografija FotoBanovina.

Danas se općina Gvozd nalazi u prilično teškoj gospodarskoj situaciji, većih projekata nema, realizirani su tek manji, infrastrukturni. Općina inače obuhvaća veliko područje, slabo je naseljena, a u njoj živi većinom staračko stanovništvo koje se najvećim dijelom bavi poljoprivredom i stočarstvom. Kako općina sama ne može puno učiniti na rješavanju problema, no u tome ima pomoć Sisačko-moslavačke županije što je potvrdila i predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić koja je nazočila svečanoj sjednici:
“U proteklih godinu dana kao načelnik, učinili ste mnogo. Danas ste nam napomenuli nešto vrlo važno, da je najvažnija stvar suradnja I zajedništvo na dobrobit svih građana. Jedan od većih projekata na ovom području je u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, a to je škola u Gvozdu. Pošto je Županija osnivač, iz toga razloga I brine o poboljšanju uvjeta rada za učitelje, ali I da zadovolji potrebe učenika.”

Fotografija FotoBanovina.

Da su međuetnički i politički odnosi na području općine Gvozd već duže vrijeme dobri, istaknula je ovom prigodom saborska zastupnica Željka Josić:
“Drago mi je da ste prepoznali one glavne probleme, a to su mladi. Počeli ste ulagati u mlade, ulažete u vrtiće, škole I društveni život, ulažete u igrališta I stambeno zbrinjavanje ljudi. Ovo je jedna od rijetkih općina koja Ima gotovo u potpunosti riješeno stambeno zbrinjavanje svojih stanovnika. Samo dobra suradnja može vam pomoći da Imate bolju budućnost. Jako je bitno da ne gledate samo stranačke i nacionalne boje, nego da surađujete.”

Fotografija FotoBanovina.

Nakon službenog dijela sjednice svi prisutni uputili su se na zajedničko druženje.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here