SMŽ Oporba kazneno prijavila župana, on ih nazvao “stručnjacima za sve i svašta”

Oporbeni županijski vijećnici protiv župana podnijeli kaznenu prijavu zbog četiri kaznena djela, župan odgovorio kako ništa nije rađeno suprotno zakonu

592
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Iako je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (HDZ) obrazložio da su sve nepravilnosti navedene u izvještaju državne revizije o financijskom poslovanju županije u 2018. rezultat krivog knjiženja, oporbeni županijski vijećnici protiv župana su podnijeli kaznenu prijavu zbog četiri kaznena djela.

Kako su naveli 5. veljače na konferenciji za novinare, oporbenjaci terete župana za povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, zloporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te zloporabu položaja i ovlasti.

Mostov vijećnik Milan Brigljević zatražio je neopozivu ostavku župana te pozvao mjerodavne institucije da stanu na kraj bahatom ponašanju županijskih čelnika, a Vladu da intervenira za spas županije koja je “pred bankrotom”.

“Već smo prije dvije godine upozoravali na sumnjivo upravljanje financijama. Iako su problemi već onda bili vidljivi, tek smo sada iz medija saznali za brojne nezakonitosti. Mada je nalaz revizije bio objavljen već u listopadu prošle godine, istina se od nas skrivala, a na sjednicama Županijske skupštine nikada se nije raspravljalo o revizijskom izvještaju”, poručio je Brigljević.

VEZANE VIJESTI
Potpisan ugovor o sanaciji kolničkog zastora lokalne ceste u naselju Kraljeva Velika

Da županija ne može servisirati svoje obveze vidi u tome da još nije isplatila sredstva prema većem broju korisnika, prozivajući župana da obmanjuje građane i premijera.

Mijo Latin iz Kluba vijećnika HSS-a i HSP-a rekao je kako bi nakon ovakvog nalaza revizije, gdje su navedena kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, u svakoj normalnoj državi dužnosnik podnio ostavku. Latin smatra da se sva šteta počinjena za proračun pokušala zataškati, zbog čega nužnom drži kaznenu prijavu protiv župana kojega posebno optužuje za nenamjensko trošenje novca.

Mostov vijećnik Petar Ćosić upozorava pak da je zdravstveni sustav u županiji u kolapsu, jer nedostaju timovi zdravstvene zaštite, medicinske sestre i liječnici, pa je zdravstvena zaštita za građane sve nedostupnija.

VEZANE VIJESTI
Strašnik proslavio sv. Vida i 20. obljetnicu povratka nakon progonstva u Domovinskom ratu

Nazvavši ih „stručnjacima za sve i svašta“ na prozivke oporbe, reagirao je i župan Ivo Žinić podsjetivši kako je već ranije održao konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na nalaz državne revizije.

Ocijenio je kako je u kaznenoj prijavi mnogo nelogičnosti, posebno vezano uz javnu nabavu. Ustvrdio je kako njegova županija ima vrlo kvalitetnu javnu nabavu koju provode stručnjaci, naročito pri nabavama velikih vrijednosti od oko 70 milijuna kuna, “po čemu smo među boljima u državi”. Žinić je istaknuo i kako se vođenje trgovačkih knjiga, za što ga oporba u prijavi također optužuje da ih vodi nezakonito, ne odnosi na županiju jer ona vodi javne ustanove.

„Ova prijava koju su podnijeli oporbeni vijećnici, ja bi nazvao stručnjaci za sve i svašta i za financije, je nešto što prije svega moram kao takvo odbaciti. Trebalo bi poznavati određeno poslovanje. U tim kaznenim prijavama ima niz nelogičnosti. Radi se o potpuno krivom i netočnom iznošenju određenih činjenica. Sjećate se da je prije otprilike godinu dana također bila podnijeta jedna kaznena prijava. Mi smo nakon te kaznene prijave morali podnijeti našu kaznenu prijavu jer je iznesen niz neistinitih događaja. Ovdje rezolutno odbacujem da postoji bilo kakva mogućnost da je u poslovanju ove županije napravljeno nešto što je suprotno zakonu. Postoje određene nepravilnosti koje je uočila državna revizija, te nepravilnosti su otklonjene i to sam izvijestio. Ne postoji niti jedan element krivog navođenja, odnosno element za podnošenje kaznene prijave. Ništa nije rađeno suprotno zakonu niti propisima“.

VEZANE VIJESTI
Motoristički spektakl u Kutini privukao brojne posjetitelje

Hina / Portal Radio Banovine 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here