Oporbeni klubovi vijećnika u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije (Klub vijećnika Mosta, HSP-HSS, SDP-SDA, HDRS-a i nezavisni) održali su 17. siječnja konferenciju za novinare na temu: “Informiranje javnosti u svezi saznanja o novim uhljebljivanjima isluženih, podobnih kadrova i drugim sumnjivim aktivnostima u županiji”. Naime, HDZ-ov vijećnik u Županijskoj skupštini Mario Posavac iz Jasenovca nedavno je zaposlen kao zamjenik ravnatelja Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije. Mostov Milan Brigljević pojasnio je što smatraju spornim u ovom zapošljavanju.

„Dok naši mladi, sposobni, čak izuzetno nadareni kadrovi više godina čekaju posao,  politički podobni kadrovi, uglavnom sumnjivih sposobnosti, mijenjaju poslove kao čarape. Zapošljavaju se bez natječaj, bez potrebe ispunjavanja nekih uvjeta, za njih se čak izmišljaju radna mjesta, a neki od takvih i mjesecima prije natječaja znaju da će dobiti posao, čak i prije nego li je radno mjesto postojalo. Istodobno obnašaju više dobro plaćenih funkcija i gomilaju sredstva iz džepova poreznih obveznika s minornim radnim učinkom.  Najnoviji primjer zapošljavanja po narudžbi je izgleda Mario Posavac, HDZ-ov pouzdanik s područja Jasenovca koji je znao da će se zaposliti mjesecima prije nego li je radno mjesto uopće bilo aktualno. U vrijeme dok radno mjesto na koje će biti zaposlen još nije ni postojalo, on se raspitao pri Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa postoji li sukob interesa u slučaju da bude imenovan na radno mjesto koje još nije postojalo i da bude izabran na neku političku funkciju u općini. Radno mjesto zamjenika ravnatelja Županijske uprave za ceste je stvoreno, Posavac se javio na natječaj i pogađate, dobio je posao“, rekao je Brigljević.

 

Brigljević je dodao kako nas ne treba čuditi što „naša županija doživljava egzodus mladih i sposobnih kadrova koji ne mogu dobiti priliku za zapošljavanje pored tolikih uhljeba“ te naveo još jedan, po njima, sporan primjer.

„Drugi primjer je Branko Jovičić, nekadašnji SDSS-ov načelnik općine Gvozd primljen u ispostavu Hrvatskih šuma u Sisku. Nije jasno ima li sve potrebne kvalifikacije, certifikate, navodno nema licencu i odobrenje nadležnog ministarstva, no zapošljava se lakoćom koja zapanjuje. Nakon incidenta u Hrvatskim šumama, o kojem ne znamo detalje, žurno je nazvan župan, što će reći da je župan najveći kadrovski stručnjak u županiji. Zahvaljujući njegovom kadroviranju i zbrinjavaju politički podobnih županija i doživljava demografski slom. Župan očito zna da će svojim ponašanjem izazvati župa nešto u tom što zna da će svojim ponašanjem izazvati revolt stanovnika naše županije pa je odlučio angažirati zaštitare. Oni će ga štititi od njegovih građana koji nikako da se isele već stalno postavljaju neka pitanja“, dodao je Brigljević te naglasio kako se odbijaju pomiriti s činjenicom da je pripadnost stranci jedina potrebna karakteristika za zapošljavanje. „Vijećnici se otvoreno kupuju, zaposlenici Županije se nadziru, radna mjesta se izmišljaju za podobne, novac poreznih obveznika se razbacuje kao da smo neka naftna sila, a nadležnih institucija još nema“, zaključio je Brigljević.

HSS-ov Mijo Latin je izrazio uvjerenje kako će ovakvi postupci zapošljavanja kod mladih učvrstiti odluku da napuste Hrvatsku.

„Zato nas čudi jer se u sve i jednom svom govoru župan dotiče te teme, ali na drukčiji način. Umjesto da im stvori uvjete da ostanu u našoj županiji, on ih proziva. Kaže da napuštaju Republiku Hrvatsku i našu županiju zbog slabog kućnog odgoja i zbog toga što im mi, kao njihovi roditelji, nismo usadili potrebnu dozu domoljublja. I sad se mi svi moramo pitati, a zašto bi ti mladi ostali u našoj županiji ili u državi, kad nemaju ni teoretske šanse da konkuriraju, a kamoli da dobiju posao?! Što treba mladi čovjek,  biti član neke političke opcije da bi se mogao zaposliti?! Mislimo da to nije svrha politike, nego da posao mora dobiti onaj koji je najsposobniji i  najbolji kandidat, pogotovo u jednoj ovakvoj ustanovi koja ima milijune kuna gubitaka“, ustvrdio je Latin.

SDP-ova Karmela Gajdek osvrnula se na činjenicu kako dosad nisu dobili odgovor na niti jedno pitanje upućeno županu.

„Na primjer, tko je njemu i njegovom zamjeniku Romanu Rosavcu kupovao karte za nogometne utakmice kao i koji je interes Sisačko-moslavačke županije u tome, pitali smo ga i za nadgledanje elektroničke pošte zaposlenika županije, na što isto nismo dobili odgovor. Na početku mandata, prijavili smo sumnju u kupovinu vijećnika državnom odvjetništvu za što isto čekamo odgovor. Upozoravali smo na niz nepravilnosti i koruptivnih radnji od novog saziva skupštine sve do nove lakrdije koja je izašla u javnost, a to je već spomenuto zapošljavanje Marija Posavca na mjesto zamjenika ravnatelja Županijske uprave za ceste“, rekla je Gajdek i dodala kako pozdravlja inicijativu predsjednika HDZ-a AndrejaPlenkovića „vezanu uz raspuštanje ličko-senjskog HDZ-a i izbacivanje iz stranke Alojza Tomaševića, ali da bi bio vjerodostojan, smatra da isti princip treba primijeniti na župana Žinića i sisačko-moslavački HDZ“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime