Oporba podnijela zahtjev za opoziv Beroša, podržali ih skoro svi oporbeni klubovi

Berošev opoziv podržali svi osim Suverenista

92
04.05.2021.,Zagreb - Klub zastupnika SDP-a u saborsku proceduru uputio Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Viliju Berosu, izjavu za medije dao je predsjednik SDPa i saborski zastupnik Pedja Grbin. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je da je ujedinjena oporba u saborsku proceduru uputila prijedlog za raspravu o povjerenju ministru zdravstva Viliju Berošu zbog nagomilanih problema u zdravstvu i afera povezanih s ministrom.

-Razlozi zbog kojih smo pokrenuli opoziv, na žalost, jasni su svima – nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Usto, ogromni su problemi sa sustavom cijepljenja, a doznali smo da postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr., naveo je Grbin motive za pokretanje te inicijative.

-Sustav koji ne funkcionira dodijeljen je na izradu ljudima koji su povezani s ministrom Berošem. Sumnje na javne nabave u Ministarstvu zdravstva poput one gdje su cvjećarici dane IT-usluge ili namješteni natječaji za bivše HDZ-ove ministre zdravstva Andriju Hebranga i Neven Ljubičića, koji su, doduše, obustavljeni, ali tek nakon što su o njima počeli pisati mediji, nastavio je Grbin s nabrajanjem afera.

Potpis na inicijativu stavili svi oporbeni klubovi osim Suverenista

Inicijativu su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no, najavili su da će glasati za opoziv ministra Beroša, kazao je Grbin.

Mostov Nikola Grmoja istaknuo je da i njegova stranka već dugo upozorava na probleme u zdravstvenom sustavu, na velike dugove prema veledrogerijama, liste čekanja. “Svjedočimo što se događa oko cijepljenja, ali i Klinike za tumore. Platforma za cijepljenje ne funkcionira i postoji sumnja da je Beroš taj posao dodijelio svojim prijateljima i netko za to treba odgovarati. Beroš, naravno, nije jedini krivac, odgovorna je cijela Vlada i našim potpisima želimo potaknuti i reformu zdravstvenog sustava i svi se u oporbi slažemo da su promjene potrebne i da hitno trebamo krenuti s njima”, naglasio je Grmoja.

Sandra Benčić iz platforme Možemo poručila je da podupiru sve razloge za opoziv ministra zdravstva, no, i ustvrdila da odgovornost za krizu u zdravstvenom sustavu, ali i za loše upravljanje kovidkrizom nije isključivo na ministru Berošu nego ponajviše na premijeru Plenkoviću.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta ocijenio je da je hrvatsko zdravstvo previše ispolitizirano. “Bezbroj je problema i eventualna smjena ministra Beroša neće puno promijeniti. Od početka se zalažemo da se u zdravstvu uvedu tržišni principi jer sada ne vidimo mehanizme koji će dovesti do promjena u sustavu i ako je Vlada na što otporna, onda je na strukturne reforme”, ocijenio je Bartulica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here