Vlada je stabilna, a dionice Podravke neće se prodavati, poručio je u četvrtak premijer Tihomir Orešković s konferencije za novinare te izrazio uvjerenje da prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko nije učinio ništa protivno interesima države glede Ine, a najavio je i da će osobno voditi tim koji će pokrenuti pregovore s MOL-om o Ini, i prije završetka arbitraža u Washingtonu i Ženevi.

Orešković je u Banskim dvorima rekao da Vlada neće prodati sve tvrtke koje su skinute s popisa strateških poduzeća, već će prodati državne dionice u Končaru (25 posto) vrijedne oko 46 milijuna eura, u Sunačnom Hvaru gdje udio vrijedi oko 17 milijuna eura, Eutelsat Comunication vrijedne 30 milijuna eura te oko 30 posto udjela u Croatia Osiguranju.

“To je 200 milijuna eura koje sam spomenuo. Druge firme nemamo namjeru prodati”, naglasio  je predsjednik Vlade.

U novinama su objavljeni spinovi i svakakvi komentari, odgovorio je premijer na pitanje hoće li se prodavati Podravka. Na jučer objavljenom popisu su i druge tvrtke kako bi država mogla ubrzati neke procese, ako se na njih odluči, kazao je premijer uz poruku: „Podravka uopće nije u igri“.

Istaknuo je kako vidi pozitivne signale iz Europske komisije o Vladinim reformama.

“To će biti bolje za sve hrvatske građane, BDP, javni dug i deficit će pasti ispod tri posto. To će poslati pozitivne signale investitorima i hrvatskim poduzetnicima”, poručio je.

Premijer je podsjetio kako je Hrvatska u ožujku imala najveći rast industrijske proizvodnje u EU, pa očekuje da će rasti BDP i da ćemo smanjiti proračunski deficit ispod zadanih tri posto koje propisuje EU.

„Ono što smo obećali, ćemo ispuniti, a tih 200 milijuna eura, nadam se, je samo jedan primjer da će ova vlada, makar se ponekad čini da postoje sukobi, ispuniti obećano“, rekao je premijer Orešković te naglasio da je najbitniji ostvareni rezultat.

 

O Karamarku: Pričekajmo odluku Povjerenstva

Vezano uz navodno sporni ugovor supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem, kojeg je ona, kako je izjavila u medijima, raskinula prije nekoliko mjeseci kada je bilo izvjesno da će Karamarko postati član nove Vlade, Orešković je rekao da će pričekati odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Premijer je istaknuo kako osobno vjeruje da prvi potpredsjednik Vlade Karamarko nije napravio ništa protiv interesa Hrvatske.

Kako je Hrvatska u dva procesa arbitraže s MOL-om u glede Ine, premijer Orešković je na upit može li Karamarko kao prvi potpredsjednik Vlade odlučivati o Ini, najavio da će osobno formirati i voditi pregovarački tim s MOL-om, a pregovore će početi i prije završetka arbitraža iz kojih Hrvatska, potvrdio je, neće izaći.

“Ina je strateška firma za Hrvatsku i tu ću se puno više uključiti u cijeli proces”, kazao je Orešković te naveo da je u vezano za Inu već pokrenuo nekoliko analiza i razgovarao s odvjetnicima uključenima u arbitražni postupak.

Kao bivši direktor financija imam dovoljno iskustva u biznisu, rekao je Orešković te izrazio  nadu da će to iskustvo moći iskoristiti „i duboko se angažirati u pregovorima oko Ine“.

„Ja ću voditi taj proces i na kraju, transparentna smo Vlada, prezentirat ću Vladi i onda će ona dati podršku za taj naš stav“, kazao je, no nije želio govoriti koji će stav Hrvatska zauzeti u pregovorima s MOL-om.

„Kad se pokrenu pregovori sve će biti jasno. Neću komentirati naš stav, sve što je u (hrvatskom strateškom) interesu vidjet će se kroz ovu godinu“, rekao je Orešković.

Prvi potpredsjednik Vlade Karamarko poslijepodne je, pak, na svojem Facebook profilu objavio da se “zbog medijskog linča njegove obitelji i njega osobno, odlučio izuzeti iz svih procesa koji podrazumijevaju donošenje bilo kakvih odluka o Ini sve dok Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne odluči o zahtjevu koji ime je uputio”.

Vlada je stabilna

Novinare je i danas zanimalo ima li Vlada kojoj je premijer Orešković na čelu, stabilnu većinu u Hrvatskome saboru, s obzirom na izjave nekih političara koje govore o „preslagivanjima“ kao i na zahtjeve za smjenom prvog potpredsjednika Karamarka, a Orešković je odgovorio da Vlada apsolutno funkcionira. Ponovio je kako je i odluka o izdvajanju nekih tvrtki s popisa strateških poduzeća „vrlo jasna poruka“.

„Mi smo vrlo brzo zajedno donijeli odluku da ćemo ubrzati proceduru i aktivirati 200 milijuna eura i poslati poruku bitnu za građane hrvatske. A ovo preslagivanje u vezi sa Saborom – kao financijaš rekao bih da meni tu matematika ne funkcionira. Ali, dobro, ja opet nisam tako dobar s brojevima, pa će mi netko drugi rastumačiti kako da dođem do tih brojeva“, rekao je.

Na primjedbu da je čelnik BUZ-a Milivoj Špika izjavio kako je i prvi potpredsjednik Vlade Karamarko upoznat s „preslagivanjima“, Orešković odvraća: „Show me the numbers!“.

Izvor: Hina

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here