ORLOVIMA PROTIV DRONOVA

1105

Sve veći broj bespilotnih letjelica predstavlja veliku smetnju za nizozemsku policiju jer velik broj njih, kažu, predstavlja prijetnju za javnu sigurnost. Tim su se problemom odlučili obračunati – orlovima!

“Riječ je o niskotehnološkom rješenju za problem što ga imamo s visokom tehnologijom”, rekao je za AFP glasnogovornik policije Dennis Janus.

“Korištenjem ovih ptica i njihova životinjskog instinkta, nudimo učinkovito rješenje za ovu modernu prijetnju”, kazao je Janus.

Od početka prošle godine obavljen je niz testiranja s ovim pticama grabljivicama, a nizozemska policija izvijestila je da su rezultati jako dobri.

Nizozemski policajci uspjeli su obučiti orlove da sruše dronove koji ometaju rad letjelica i, primjerice, spriječiti njihovo slijetanje. U suradnji s tvrtkom za dresuru ovih ptica grabežljivica, orlovi su istrenirani da identificiraju i ščepaju dron te ga postom spuste na sigurno područje.

Dakle, orlovi će se puštati u slučaju kad se pojavi bespilotna letjelica za koju se pretpostavlja da ugrožava javnu sigurnost, primjerice u slučaju osjetljivih državnih posjeta ili u neposrednoj blizini zračnih luka.

“Moram istaknuti da za vrijeme testiranja nije povrijeđen nijedan orao, no nijedan dron nije preživio”, kaže Janus uz smijeh, odbacujući pritom zabrinutost i primjedbe što su ih iznosile organizacije za zaštitu prava životinja.

Obuku s orlovima proći će stotinjak policajaca, a “leteći odred” u akciju će krenuti idućeg ljeta.

Foto: clickittefaq.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime