ORLOVIMA PROTIV DRONOVA

726

Sve veći broj bespilotnih letjelica predstavlja veliku smetnju za nizozemsku policiju jer velik broj njih, kažu, predstavlja prijetnju za javnu sigurnost. Tim su se problemom odlučili obračunati – orlovima!

“Riječ je o niskotehnološkom rješenju za problem što ga imamo s visokom tehnologijom”, rekao je za AFP glasnogovornik policije Dennis Janus.

“Korištenjem ovih ptica i njihova životinjskog instinkta, nudimo učinkovito rješenje za ovu modernu prijetnju”, kazao je Janus.

Od početka prošle godine obavljen je niz testiranja s ovim pticama grabljivicama, a nizozemska policija izvijestila je da su rezultati jako dobri.

VEZANE VIJESTI
Hrvati proizvode najbolje naočale za upravljanje dronovima na svijetu

Nizozemski policajci uspjeli su obučiti orlove da sruše dronove koji ometaju rad letjelica i, primjerice, spriječiti njihovo slijetanje. U suradnji s tvrtkom za dresuru ovih ptica grabežljivica, orlovi su istrenirani da identificiraju i ščepaju dron te ga postom spuste na sigurno područje.

Dakle, orlovi će se puštati u slučaju kad se pojavi bespilotna letjelica za koju se pretpostavlja da ugrožava javnu sigurnost, primjerice u slučaju osjetljivih državnih posjeta ili u neposrednoj blizini zračnih luka.

“Moram istaknuti da za vrijeme testiranja nije povrijeđen nijedan orao, no nijedan dron nije preživio”, kaže Janus uz smijeh, odbacujući pritom zabrinutost i primjedbe što su ih iznosile organizacije za zaštitu prava životinja.

VEZANE VIJESTI
Povijesni let - zahvaljujući dronu kirurzi spasili život pacijentici

Obuku s orlovima proći će stotinjak policajaca, a “leteći odred” u akciju će krenuti idućeg ljeta.

Foto: clickittefaq.com

Loading...
Mateja Feljan
Studentica Mateja Feljan rođena je 28. rujna 1991. godine i znatiželjna od djetinjstva s pisanjem prvih priča počela je još u osnovnoj školi. Pohađala je novinarsku grupu u kojoj se zaljubila u novinarstvo i na to gleda kao na preteču ‘pravom’ novinarskom poslu koji sada radi..

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here