OŠ Glina postala je Ekoškola dijamantnog statusa

860
Foto: Osnovna škola Glina

Zahvaljujući vrijednim učenicima i učiteljima, Osnovna škola Glina službeno je postala Ekoškola dijamantnog statusa!

Na ovo prestižno međunarodno priznanje svi su jako ponosni:

– Svi smo jako ponosni na ovo priznanje. Podizanje zastave i svečanu ceremoniju zbog epidemiološke situacije odgađamo do jeseni, a u prilogu objavljujemo aktivnu eko skupinu i neke eko radove, stoji na stranici škole.
Što su Ekoškole?

Međunarodne Ekoškole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih odgojno-obrazovnih ustanova (osnovne i srednje škole, dječji vrtići i učenički domovi, škole za djecu s posebnim potrebama i fakulteti). Nacionalni koordinator Ekoškola u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa Naša.

Međunarodni program Ekoškole je razvila Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Founadtion for Environmental Education – FEE) kao odgovor na UN konferenciju 1992. godine. Program se službeno počeo provoditi od 1994. godine u Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji. Danas Ekoškole se provode u više od 59 država svijeta koje povezuju više od 46 000 škola.

Foto: Osnovna škola Glina

Ekoškole su program i sustav nagrađivanja. Škole se nagrađuju Zelenom zastavom sa znakom Ekoškole koja se može izvjesiti na zgradi škole ili izložiti u predvorju. Škole također dobivaju i povelju (certifikat) Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, pravo na logo (znak Ekoškole) koji će se nalaziti na dopisima, stječu mogućnost medijske promidžbe u Hrvatskoj i svijetu…

Zadaća programa je odgojiti mlade generacije tako da brinu za okoliš te osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.

Škole koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Međunarodne Ekoškole i Zelenu zastavu sa znakom Ekoškole.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime