Završna konferencija projekta KA 2 i prikaz intelektualnih rezultata projekta u kojem je sudjelovala OŠ Ludina održano je u Maloj Ludini, a u sklopu ovog događanja održan je i okrugli stol “Poduzetništvo u obrazovanju i utjecaj na realni sektor“.

Nositelj ovog projekta je Osnovna škola Ludina, a partneri Osnovna škola u finskom Kiiminkiju i Osnovna škola Valašske Mezirici iz Češke. U sklopu projekta izrađeno je novo kurikularno područje Poduzetništva u osnovnoj školi, s primjenom u izvannastavnoj aktivnosti Mladi poduzetnik te međupredmetne teme u ostalim predmetima osnovne škole. U projektu je više od tisuću učenika i 45 učitelja iz Hrvatske, Finske i Češke tijekom tri godine pripremalo udžbenik i priručnik za učitelje te sudjelovalo u brojnim praktičnim radovima za razvoj poduzetničkih vještina, pojasnila je ravnateljica Osnovne škole Velika Ludina Sonja Pribolšan Pongračić…

TON 

Učenici Osnovne škole Ludina uključeni u projekt, njih oko 250, izrađivali su balzame, čajeve i vrećice s ljekovitim biljem sa školske plantaže, modelirali tipičnu moslavačku kuću, pisali poslovne planove, posjećivali lokalne poduzetnike u Hrvatskoj i inozemstvu te sudjelovali u brojnim drugim praktičnim radovima, kako bi u protekle tri godine naučili kako je to biti poduzetnik. Uz pomoć svojih 12 učitelja, učenici od petog do osmog razreda razvijali su radne navike, osobine poduzetne osobe i poduzetnički način razmišljanja, a pridružili su im se i osnovnoškolci i učitelji iz finskog grada Kiiminki i češkog Valašske Mezirici.

Zajedno su tako u projektu ‘Czeck it out, be Croative and Finnish ahead’ osmislili kurikulum poduzetništva za osnovne škole, s udžbenikom za učenike i priručnikom za učitelje, a kojeg škola Ludina provodi u izvannastavnoj aktivnosti ‘Mladi poduzetnik’. Škola je projekt provela zahvaljujući podršci fondova iz programa Erasmus+, vrijednoj više od milijun kuna. Svi rezultati bit će dostupni i svim drugim zainteresiranim školama do početka nove školske godine i to na web stranici projekta http://check-creative-finish.eu/. Na završnoj konferenciji je nazočio i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec koji je pohvalio OŠ Ludina i njeno sudjelovanje u ovom hvalevrijednom projektu…

TON 

Kako je opće prihvaćeno stajalište da je znanje temelj uspješnoga gospodarstva i prosperiteta svake države, tako obrazovanje predstavlja važno područje zajedničke politike na razini EU-a. Stoga, radi usklađivanja nacionalne obrazovne politike s onom na europskoj razini i ostvarivanja zajedničke misije, bitno je omogućiti nositeljima toga procesa, učiteljima i obrazovnim ustanovama, upoznavanje, uspoređivanje i reformiranje sustava u kojima rade, zaključeno je na konferenciji.

U sklopu ovog događanja održan je i okrugli stol „Poduzetništvo u obrazovanju i utjecaj na realni sektor“ na kojem su sudionici istaknuli važnost poduzetničkog obrazovanja i programa za lokalnu zajednicu jer je jedna od temeljnih kompetencija koju bi svaka osoba trebala steći kroz obrazovanje upravo osjećaj za inicijativu i poduzetništvo, kako to navode i nacionalni i europski obrazovni dokumenti. Stoga učitelji i roditelji trebaju shvatiti uvođenje poduzetništva u školski program od najranije školske dobi kao razvoj poduzetničkoga razmišljanja i poduzetnosti kod djece, a ne kao nužno bavljenje konkretnom poduzetničkom aktivnošću.

Foto: www.smz.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime