Osigurano 12 asistenata za osobe s najtežim stupnjem invaliditeta i intelektualnim teškoćama

547

Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije odobrena su novčana sredstva Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 1.545.661,11 kn za provedbu projekta asistencije osobama s invaliditetom.

Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije odobrena su novčana sredstva Europskog socijalnog fonda-Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. – „Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom – FAZA II“ za projekt pod nazivom „Podrška za bolji i kvalitetniji život“ u vrijednosti 1.545.661,11 kn.
Odobrena novčana sredstva obuhvaćaju provedbu projekta u razdoblju od 26 mjeseci – od kojih se 24 mjeseca odnose na pružanje usluge osobne asistencije za 12 osoba s najtežim stupnjem invaliditeta i intelektualnim teškoćama s područja Sisačko-moslavačke županije, odnosno za osobe s invaliditetom iz Siska, Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice.
Za potrebe provedbe ovoga projekta zaposleno je 12 osobnih asistenata, osam novih zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada i četiri aneksa Ugovora o radu – nastavak usluge osobne asistencije iz starog projekta te dvije osobe za upravljanje projektom (jedno novo zapošljavanje – projektni koordinator).
Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima kroz pružanje usluge osobne asistencije, pružiti pomoć i podršku, spriječiti institucionalizaciju te osigurati uključivanje i sudjelovanje za 12 osoba s invaliditetom u sva društvena događanja u zajednici i šire, poboljšati kvalitetu života OSI, kao i članova njihovih obitelji na području županije.

“Ovaj projekt od velikog je značaja jer osobni asistenti ne pomažu samo osobi u potrebi već su pomoć za cijelu obitelj. Roditelji koji imaju status roditelja njegovatelja na ovaj način mogu uzeti vrijeme za sebe i obavljati svoje poslove”, poručila je Manda Šalić iz Udruge, dodavši kako bi sredstva za ovakve projekte trebalo osigurati resorno Ministarstvo, kako osobe u potrebi ne bi trebale ovisiti o sredstvima iz Fondova EU.

Korisnici ovog projekta potvrdili su kako im se kvaliteta života itekako poboljšala od kada imaju pomoć osobnih asistenata koji im nerjetko postaju dio obitelji.

Ovaj hvalevrijedan projekt pozdravila je i zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb: “Interakcija koja se stvara između asistenata i korisnika i cijelih obitelji je prekrasna. Upravo se kvaliteta življenja u nekoj zajednici mjeri odnosom prema najslabijima, to su ili djeca ili starci, odnosno prema ljudima koji su bolesni, kada je taj kriteriji zadovoljen smatra se da je zajednica dosegla kulturni nivo kojem težimo, a Petrinja to svakoga dana potvrđuje!”

Osim što doprinosi boljoj socijalnoj uključenosti i kvalitetnijem životu osoba s invaliditetom, ovaj projekt je primjer dobre prakse široj društvenoj javnosti i lokalnoj zajednici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime