Na prigodnoj svečanosti na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku 14. travnja je otkriveno  spomen obilježje svim poginulim i umrlim Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata Republike Hrvatske koje su zajednički otkrili pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara i Hamzalija Hafizović, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske – Ogranak grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Inicijativa za izgradnju spomen obilježja za sve poginule i umrle Bošnjake branitelje potekla je prije dvije godine upravo od ove udruge, podsjetio je ovom prigodom njen predsjednik Hamzalija Hafizović napomenuvši kako je u Domovinskom ratu u Hrvatskoj sudjelovalo 25 tisuća Bošnjaka.

 

 

„Oko 80 posto njih bili su dragovoljci, a tijekom Domovinskog rata njih 1187 položilo je svoje života. Naša udruga kroz niz godinu, u svom radu, u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačkom županijom i Gradom Siskom te drugim braniteljskim udrugama provodi svoje programe kako na zaštiti digniteta Domovinskog rata Republike hrvatske tako i na psiho – fizičkom osnaživanju branitelja i njihovih obitelji, naročito obitelji branitelja koji su položili svoje živote za neovisnu i suverenu Republiku Hrvatsku“, rekao je Hafizović te dodao kako Bošnjaci branitelji nisu u potpunosti zadovoljni tretmanom kao niti činjenicom da još niti jedan Bošnjak do sada nije dobio čin generala.

Na otkrivanju spomen obilježja nazočila je i saborska zastupnica pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj koja je istaknula kako je RH domovina svih pripadnika hrvatskog naroda, ali i nacionalnih manjina.

„U okrutnom i krvavom ratu koji nam je početkom 90-tih godina nametnut zbog naše želje da živimo slobodnim i demokratskim životom, oslobođenim strahom od nepravedne dominacije i terora političkog jednoumlja, izuzetan doprinos dali su pripadnici svih nacionalnih manjina, a posebice bošnjačke nacionalne manjine. I ovom ću prigodom iznijeti podatke koje moramo uvijek i u svakoj prigodi ponavljati jer oni najbolje govore o tome koliku su žrtvu pripadnici bošnjačkog naroda podnijeli u obrani Republike Hrvatske. Čitavo vrijeme trajanja Domovinskog rata, u postrojbama Hrvatske vojske i policije, sudjelovalo oko 25 tisuća Bošnjaka, od kojih je njih 1187, počevši od našeg neprežaljenog heroja Šefika Pezerovića, položilo svoje živote u temelje naše državne neovisnosti i samostalnosti. Otkrivanjem ovog spomen obilježja simbolički iskazujemo želju za ispunjavanjem tog velikog moralnog duga kojeg svi mi zajedno osjećamo i svoje divljenje prema njihovoj hrabrosti i domoljublju koje nam i danas predstavljaju divan uzor i izvor našeg snažnog životnog nadahnuća“, rekla je Lekaj Prljaskaj.

U ime Sisačko – moslavačke županije i župana Ive Žinića, sudionike svečanosti pozdravio je njegov zamjenik Ivan Celjak.

„300-tinjak Bošnjaka hrvatskih branitelja sudjelovalo je u Domovinskom ratu na području naše županije, 18 Bošnjaka je izgubilo svoje živote. Sisačko-moslavačka županija podržava aktivnosti svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, osobito aktivnosti koje su usmjerene na njegovanje i trajno očuvanje uspomena na one kojima smo najzahvalniji za našu slobodu, za našu modernu Republiku Hrvatsku. Poštovani hrvatski branitelji Bošnjaci, hvala vam što ste zajedno s Hrvatima, s većinskim narodom, sudjelovali u obrani i stvaranju naše Domovine“, kazao je Celjak.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda na svečanosti je bio njegov pomoćnik Dinko Tandara koji je naglasio kako mu je bila izuzetna čast biti u postrojbi s Bošnjacima i s njima braniti našu domovinu.

„Sadašnje Ministarstvo hrvatskih branitelja, odnosno sadašnji ministar i svi mi ostali, jednako skrbimo o hrvatskim braniteljima Bošnjacima, kao i o braniteljima Hrvatima, nema nikakve razlike, vjerujte nam. Znam da je 20 godina zapostavljano sve, 20 godina se nije dobro brinulo o braniteljima, nije se branilo o onima koji su branili našu Domovinu, mi to pokušavamo ispraviti. Vjerujte nam da ćemo u svakom trenutku pokušati i nastojati biti ti koji će pomoći braniteljima, ne samo braniteljima Bošnjacima, nego svim braniteljima manjina koje su sudjelovali u obrani naše domovine Hrvatske. Izuzetna nam je čast što smo pomogli da se ovo spomen obilježje izgradi. Nama je to na ponos i uvijek ćemo pomagati“, rekao je Tandara.

„I ne recite za one koji su poginuli na Božjem putu da su mrtvi. Ne, oni su živi, ali vi to ne osjećate“, citirao je u svom obraćanju Alem ef. Crnkić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sisak natpis sa spomen obilježja.

„Mi danas ovdje svjedočimo istinu da su ovi ljudi, Bošnjaci i Muslimani kojima otkrivamo ovo spomen obilježje, ugradili se u temelje domovine prema kojoj su pokazali najveću razinu ljubavi. Šehidi, svjedoci istine, svjedoci slobode, amanet kojim su nas obvezali svojom prolivenom krvlju, a taj amanet, to povjerenje koje smo od njih preuzeli sastoji se u našoj pojedinačnoj i kolektivnoj odgovornosti, da njegujemo moralne i društvene vrijednosti, da budemo pravedni, čestiti, plemeniti građani, i da iz ljubavi prema svojoj domovini mi radimo svoj posao na najbolji mogući način. To je izraz našeg domoljublja danas u miru.

Da radimo svoj posao na najbolji mogući način. Danas mi ne ugrađujemo svoje živote, ali trebamo ugrađivati svoje sposobnosti, trud, znanje, rad, svatko sa svoje pozicije i iz svoje društvene uloge, na svoj način samo s jednim ciljem – da pridonesemo napretku i razvoju Lijepe naše koju volimo. To je jedino domoljublje današnjeg trenutka, vremena i prostora. Svako drugo, nije pravo domoljublje“, kazao je Crnkić koji je između ostaloga na samom kraju predvodio molitvu pred novootkrivenim spomen obilježjem.

Dodajmo kako su podno spomen obilježja brojna izaslanstva, predvođena obiteljima poginulih i umrlih Bošnjaka branitelja, položila vijence i cvijeće.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime