Natječaj za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednice u Hrvatskoj otvoren je 12. lipnja, a organizirala ga je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, kao ambasadorica ovog projekta za našu državu. “Europska nagrada za mlade poljoprivrednike/ce” dijeli se u Europarlamentu već treću godinu zaredom u organizaciji Europske pučke stranke, a nositelji su zastupnici te stranke Nuno Melo i Esther Herranz.

Više o natječaju kazala je Marijana Petir na konferenciji za novinare u Hrvatskoj kući “Materina priča” održanoj u Zagrebu 12.lipnja.

Cilj nagrade je promicanje mladih poljoprivrednika i njihovih dobrih primjera inovativnih, održivih i tržišno orijentiranih djelatnosti, a otvorena je poljoprivrednicima mlađima od 40 godina u zemljama članicama EU. Pobjednik će morati zadovoljiti tri kategorije, za najbolji, najodrživiji i najinovativniji projekt.

Natječaj je otvoren do 12. srpnja, a stručno povjerenstvo pobjednika će proglasiti do kraja kolovoza. Više o svom sudjelovanju i općenito stanju u poljoprivredi u Hrvatskoj kazala je članica povjerenstva prof. dr. sc. Tajana Krička, dekanica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


U povjerenstvu je i prof. dr. sc. Mirko Gugić, dekan Veleučilišta “Marko Marulić” iz Knina. Kako je poljoprivreda na moru drugačija od kontinentalne, objasnio je Gugić.


Božica Marković direktorica je Sektora za poljoprivredu, a također se rado odazvala pozivu Marijane Petir za sudjelovanje u projektu kao član povjerenstva.


Svoju potporu daje i Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika čiji je predsjednik Jan Marinac također član povjerenstva koje će birati pobjednika natječaja.

 


Lani se u Hrvatskoj prijavilo stotinjak poljoprivrednika, a ovogdišnje aplikacije mogu se preuzeti na linku na stranici Agrokluba, stranici Marijane Petir, petir.eu te na njenom Facebook profilu. Što točno treba prikazati u prijavi, ispričala je Marijana Petir.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime