Otvorena izložba “Zdravi zubi – zdravo dijete”

U petrinjskoj Galeriji Krsto Hegedušić otvorena izložba crteža djece iz vrtića i malih škola

1122

Svjetski dan oralnog zdravlja (WOHD) obilježava se svake godine 20. ožujka. To je najveća globalna kampanja za podizanje svijesti o oralnom zdravlju. Svjetska udruga dentalne medicine pokrenula je ovaj događaj 2007. godine i predstavlja vrhunac višegodišnjih aktivnosti posvećenih podizanju globalne svijesti o prevenciji i nadzoru oralnih bolesti. WOHD širi poruke o dobroj praksi oralne higijene i odraslima i djeci te pokazuje važnost optimalnog oralnog zdravlja u održavanju općeg zdravlja i blagostanja pojedinca.

Tim povodom, u petrinjskoj Galeriji Krsto Hegedušić otvorena je Izložba crteža djece iz vrtića na temu zdravlja zubi. Dio je to Programa “Edukacijom do zdravlja zubi” koji provodi Udruga za zaštitu zdravlja žena, a više o njemu je rekla dječja preventivna stomatologinja Ružica Krsnik: “Prenosimo djeci naša iskustva, govorimo im kako da se sami brinu za zube, da stvorimo socijalno sposobne osobe u kasnijem životu. Sve što se nauči u najranijoj dobi ostaje kao trajna vrijednost. Najveći problem je karijes, a problem donose šećeri. Navike prehrane su neobično važne.”

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje Viktorija Kaleb: “Primjetila sam da je Sisačko-moslavačka županija i zbog rata i svih drugih okolnosti jako devastirana i vrlo siromašna pa ljudi imaju male mogućnosti i vrlo teško odvajaju za estetiku zuba, radije će kupiti neki uređaj ili automobil. Svrha je ove inicijative shvatiti da prevencija počinje s prvim zubićima, sa šest mjeseci i nikad nije kasno.”

Prvi posjetitelji na otvorenju, oni najmlađi, uživali su i u prigodnoj predstavi, a recimo i da ovaj Program financira Ministarstvo zdravstva RH.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here