Na inicijativu Hrvatske zajednice županija, u suradnji s Međimurskom županijom, Udrugom gradova i Udrugom općina u LifeClass Termama Sveti Martin održan je panel o zastupljenosti žena u lokalnoj i regionalnoj politici.

Na panelu je sudjelovalo više od 20 žena koje su aktivne u hrvatskoj i regionalnoj politici. Raspravljalo se o položaju žena, stereotipima s kojima se susreću u profesionalnom i privatnom životu, što je potrebno za napredak te kako uloviti korak sa zemljama koje nemaju problem sa zastupljenošću žena kako u lokalnoj, tako i u regionalnoj politici.

Bivša premijerka Jadranka Kosor sudjelovala je na panel raspravi, istaknuvši kako nije dobro da niti jedna parlamentarna stranka nema ženu na čelu, a još poraznije da je toliko malo žena u Hrvatskom saboru.

Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku zastupljenost žena nakon lokalnih izbora 2013. godine bila je tek 14,37 posto. Ove godine na lokalnim izborima po prvi puta će se primjenjivati odredba Zakona o ravnopravnosti spolova prema kojoj su stranke dužne na svojim listama imati 40 posto podzastupljenog spola.

baner monitor 728x90

U ime Zagrebačke županije panelu je prisustvovala potpredsjednica Županijske skupštine Mirela Katalenac.

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here