Pet hrvatskih županija s najmanje cijepljenih

Kako posustaje korona tako se u Hrvatskoj smanjuje interes za cijepljenje

87
13.06.2021., Rijeka - Cijepljenje djece od 12 do 16 godina protiv koronavirusa u sportskoj dvorani Zamet. Photo: Goran Kovacic/PI. XSELL

Dalmacija je, po podacima HZJZ-a, do kraja prošlog tjedna cijepila najmanji udio stanovnika u Hrvatskoj, a prednjače Zagreb s gotovo 40 posto cijepljenih, Istra s 36,6 posto te Primorsko-goranska županija s 35,8 posto.

Među pet hrvatskih županija s najmanjim udjelom cijepljenih čak su tri dalmatinske, a najgora je Šibensko-kninska, u kojoj se barem jednom dozom cijepilo tek nešto više od četvrtine stanovnika, odnosno njih 26,5 posto. Splitsko-dalmatinska i Zadarska jedva su prešle 28 posto cijepljenih, a izuzetak je Dubrovačko-neretvanska županija, koja ima 32,4 posto cijepljenih, što je tek nešto manje od hrvatskog prosjeka (33,4 posto).

Kako posustaje korona tako se u Hrvatskoj smanjuje interes za cijepljenje, s druge strane, stručnjaci upozoravaju da je cijepljenje “zalog” za dulju turističku sezonu i mirniju jesen, kad bi covid-19 ponovo mogao pokazati zube. Zato je cilj do kraja lipnja cijepiti prvom dozom barem 50 posto populacije. Dosad je cijepljeno 44 posto od ukupno 3,2 milijuna starijih od 18, a s dvije doze njih 22 posto. U odnosu na ukupno stanovništvo, koje uključuje i djecu, jednom je dozom cijepljeno 33 posto, a dvjema 14,6 posto stanovnika.

Što znači zaštita cijepljenjem, pokazalo se u Hrvatskoj u prošlom valu korone, u kojem je broj oboljelih i umrlih korisnika domova za starije bio deset do dvadeset puta manji jer je cijepljeno njih više od 80 posto.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime