PETIR Masovni turizam više nije tako popularan

Turisti žele osjetiti emociju, doživjeti destinaciju i uživati u njenoj gastro ponudi

264
Foto: Hrvatski sabor

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir otvorila je u srijedu, 27. travnja 5. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu koji se u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ održava od 24. do 30. travnja 2022. godine, a kojemu je Odbor za poljoprivredu pokrovitelj. Slogan ovogodišnjeg Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu je „Ruralni turizam: kvaliteta, održivost i uključivost“, a glavna tema je konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvanom COVID-19 pandemijom.

–O povezivanju zelene i plave njive govori se već dugo, a izostanak udruživanja poljoprivrednih proizvođača te nedostatne količine poljoprivrednih proizvoda koje ne mogu zadovoljiti potrebe ugostiteljskog i turističkog sektora zahtijevaju učinkovit odgovor,  rekla je Marijana Petir. Dodala je kako se upravo zato o ovoj temi treba razgovarati cjelovito te kroz međuresornu suradnju pronaći model koji će biti primjenjiv u praksi i koji će odgovoriti na zahtjeve poljoprivrednog i turističkog sektora.  –Masovni turizam više nije in, turisti žele osjetiti emociju, doživjeti destinaciju i uživati u njenoj gastro ponudi. U tom smislu nam je potreban zaokret u planiranju jer Hrvatska ima potencijal kojega je potrebno staviti u funkciju. Moramo iznaći učinkoviti model povezivanja poljoprivrede i turizma, osigurati potrebnu infrastrukturu i zadržati stanovnike na ruralnim područjima, a za što je nužno višeizvorsko financiranje, jer samo sredstva iz Fonda ruralnog razvoja neće biti dovoljna da potaknemo poljoprivrednike na finalizaciju i diversifikaciju njihove proizvodnje, a turistički sektor na uključivanje lokalnih proizvedenih proizvoda u turističku ponudu, istaknula je Petir. Izrazila je nadu da će rasprave i zaključci ovog kongresa pripomoći u povezivanju poljoprivrede i turizma, posebno osnaživanju ruralnog turizma, i tako donositeljima odluka pokazati smjer za buduće aktivnosti.

–Čovjek je ključ uspjeha u turizmu, uvodno je istaknula predsjednica „Kluba članova Selo“ Dijana Katica te rekla kako je pandemija ruralnom turizmu dala priliku koju je potrebno iskoristiti. – Ovo je prilika za razmjenu dobrih iskustava i podizanje kvalitete ruralne izvrsnosti u Hrvatskoj što pokazuje i 400 sudionika Kongresa, 138 konkurenata za nagradu Suncokret ruralnog turizma te preko 100 prijavljenih znanstvenih radova i sudjelovanje predstavnika 15 država, naglasila je Katica.

Foto: Hrvatski sabor

Župan Nikola Dobroslavić je rekao kako su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i poljoprivreda i turizam važne gospodarske grane koje je u budućnosti potrebno snažnije povezati kako bi se osigurao veći udio lokalno proizvedenih proizvoda u turističkoj ponudi. Direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić govorio je o promjeni turističkih trendova i rastu interesa za ruralni turizam te naglasio kako je 2021. godine ostvareno je preko 1 milijun noćenja u ruralnom turizmu, a u 2022. do sada je ostvareno gotovo 40 posto više dolazaka na ruralna područja u odnosu na prethodnu godinu. –Vlada Republike Hrvatske osigurala je u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ukupno 2,2 milijarde kuna za javne investicije u turizmu i ulaganja u turističku infrastrukturu privatnog sektora, kazao je Staničić.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je da kako Strategija poljoprivrede stavila stvaranje proizvoda s dodanom vrijednošću i proširenje ponude ruralnog turizma, posebno gastro destinacije, u svoje prioritete kojima će se osigurali dostupnost lokalnih i proizvoda zaštićenih oznakama izvornosti u ponudi ruralnog turizma.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime