U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje i ove su godine u Petrinji paljene svijeće u spomen na žrtvu Vukovara, Škabrnje, Petrinje i cjelokupnog hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.

Plamen svijeća obasjao je središnji gradski trg, Trg hrvatskih branitelja, a predsjednik petrinjske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Darko Dumbović istaknuo je kako je ovogodišnja tema „Petrinja, Banovina, Vukovar – zajedno, 27 godina poslije. Zločin bez kazne.“

„Zašto 27 godina zločina bez kazne? Prvenstveno mislimo na Vukovar, Škabrnju, našu Petrinju i čitavu Banovinu, jer se trećina svih masovnih grobnica u Hrvatskoj, nalazi na području Banovine. Ono što je tragično je da za zločine u Vukovaru, Škabrnji, Petrinji, Banovini, još uvijek nitko nije pravomoćno osuđen. Na ovaj način dajemo do znanja cjelokupnoj javnosti da ćemo, što se toga tiče, ići dalje i da nećemo odustati. Nakon prosvjeda u Vukovaru,  13. prosinca organiziramo okrugli stol radnog naslova „Petrinja, Banovina, Vukovar – 27 godina poslije. Zločin bez kazne“, a sljedeći korak nakon toga će biti nešto slično kao što se dogodilo u Vukovaru, samo ovdje, na našem području“, najavio je Dumbović te dodao kako su „svi relevantni politički čimbenici u RH, sa svih razina pozvani na okrugli stol“ te kako očekuje da se na njega i odazovu.

 

Građanima se u paljenju svijeća na središnjem gradskom trgu pridružio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Ovo su dani kada se sjećamo Vukovara. Vukovar je na neki način svjetionik svega onoga što budi sjećanja kroz 365 dana, zadnjih dvadeset sedam godina. Bilo je to vrijeme koje smo svi stvarno jako teško proživljavali. Rat je iza sebe ostavio pustoš, devastirane objekte, ali i devastirane odnose, ostavio je jako puno onoga što smo morali iznova izgraditi. Ovo je vrijeme sjećanja u kojem odajemo poštovanje i pijetet svima onima kojih više nema, ali ovo je vrijeme i da se osvijestimo kako imamo Hrvatsku, da je trebamo čuvati i da svaki dan trebamo napraviti više za nju. Vrijeme je to i da si postavimo pitanje tko to Hrvatsku ima, a tko nema i zašto je nema? Zašto bi Hrvatske negdje trebalo biti više? To su pitanja koja si sigurno postavljaju i mnogi hrvatski branitelji, svi oni koji su se borili za našu domovinu. To su otvorena pitanja na koja moramo zajednički dati odgovor. Iz Domovinskog rata i svih sjećanja moramo izvući pouku, naročito na ovim područjima gdje se stvarala domovina. Ako to ne učinimo, ako ćemo samo stajati prekriženih ruku, to neće biti dobro. Moramo učiniti više. Mi danas imamo domovinu, ali moramo se zapitati gdje je domovina za sve one ljude koji su morali otići iz nje. To je ključno pitanje za čitavu lijepu našu“, zaključio je gradonačelnik.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime