PETRINJA “Centar novog života” bit će završen za mjesec i pol dana

Prioritet je zadržavanje obrtnika i poduzetnika

210

U organizaciji gradonačelnice Magdalene Komes u Petrinji je održan sastanak na temu Poduzetničkog centra “Centar novog života” na Sajmištu. Sastanku su nazočili župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić i ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt MINGOR Zvonimir Novak.Poslije sastanka, sudionici su posjetili lokaciju kontejnerskog Poduzetničkog centra “Centar novog života” na Sajmištu.

Gradonačelnica Komes je istaknula da je dolazak ministra Čorića velika podrška ovom kraju koji je doživio katastrofu širokih razmjera:

“Osim što su nam stradale kuće, domovi, institucije, stradali su nam i poslovni prostori naših poduzetnika. Zato je započet ovaj velebni projekt, dosta skup, koji Grad nije mogao isfinancirati. Zato smo se obratili Vladi RH, odnosno ministru Čoriću, koji se odazvao i obećao pomoći. Ovaj projekt je prostorno velik i moći ćemo primiti sve naše obrtnike i poduzetnike koji su ostali bez svojih prostora u središtu grada. Zaista smo sretni što će ovdje naši poduzetnici ovdje uskoro moći započeti svoju djelatnost. Njihovom djelatnošću zaposlit će se velik broj ljudi, što opet znači nove prigode za gradski Proračun koji je poprilično devastiran.”

Župan Ivan Celjak je naglasio kako Sisačko-moslavačka županija zaslužuje posebnu pozornost, nažalost, zbog situacije s potresom:

“Ovo je snažan poticaj poduzetništvu i obrtništvu na području grada Petrinje. Međutim, mi osjetimo Vladu i njihovu pomoć na svakom koraku. Ministarstvo gospodarstva isto tako je poticalo potporama naše male poduzetnike. Što se tiče samog grada Petrinje, na ovom prostoru uz stambene jedinice, bit će poslovni objekti, poslovne jedinice. U odnosu na 2019. godinu, kada promatramo 2020., upravo zbog mjera Vlade, nije došlo do pada broja obrtnika na području grada Petrinje. Nadamo se da će i uz ovu pomoć Vlade obrtnici opstati, raditi, zapošljavati i da ćemo ponovno imati život u Petrinji kakav smo imali prije potresa.”

Da će potreban novac biti osiguran, potvrdio je ministar Čorić:

“Za zatvaranje financijske konstrukcije ovog objekta je bilo potrebno još 30 milijuna kuna, od kojih je 15 milijuna već osigurano, a preostalih će 15 milijuna biti osigurano narednih dana. Kako bi se ovdje nastavile gospodarske aktivnosti, prioritet je bio zadržavanje obrtnika i poduzetnika.”

Čorić je podsjetio da je na Vladi prošli tjedan prihvaćeno povećanje potpora malih vrijednosti sa 10 na 17 milijuna kuna, čime je obuhvaćeno oko 600 mikropoduzetnika, kojima će s 30.000 kuna financirati popravke i nabavku opreme.

Dodao je i kako očekuje da će Centar biti završen za mjesec i pol dana.
Projekt će biti u funkciji, kako je rekao, dok se čvrsti objekti u Petrinji ne obnove i poduzetnici vrate u vlastite prostore.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime