PETRINJA “Dani potresnog inženjerstva”: Ništa bez struke

Održano savjetovanje s konkretnim primjerima obnove od posljedica potresa

186

U Petrinji su održani “Dani potresnog inženjerstva” pod nazivom “Kvaliteta projektne dokumentacije – ključ uspješne obnove”.

Uvodno se okupljenima, među kojima je bilo oko 100 sudionika, obratio ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i zahvalio strukovnim komorama koje su od prvog dana sudjelovale u kreiranju, izmjenama, dopunama i popravljanju zakonodavnog okvira:

“Opstojnost naroda ovdje na Banovini, nakon II. Svjetskog rata, nakon Domovinskog rata, nakon ovih 5.000 katastrofalnih podrhtavanja tla u ovih godinu dana. Trebalo je naći mogućnost zadržati čovjeka na svom ognjištu, uz porušenu kuću i neimaštinu. Bez obzira što se dogodila katastrofa i događaju se katastrofe, moja je želja i sav ovaj trud i napor idu prema tome da uz kvalifikaciju brzog budem siguran da je to kvalitetno. A kad budem siguran da je to kvalitetno, onda ću biti siguran da je sigurno.”

Horvat je naglasio da je jedini spas od pošasti potresa izraditi kvalitetnu projektnu dokumentaciju i izgraditi sigurne i kvalitetne obiteljske kuće i višestambene zgrade.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević istaknuo je da ne trebamo podcjenjivati nekonstrukcijsku obnovu i činjenicu da je završena na više od 1.100 kuća:

“Naravno, svi čekamo početak gradnje obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Danas će biti objavljen javni natječaj za izvođače radova koji bi gradili višestambene zgrade, a nadamo se da će radovi početi krajem ožujka. Za obiteljske kuće se nadamo da će početi ranije, obzirom smo ranije krenuli s natječajima”.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak iznio je dio aktivnosti koje je Županija poduzela po pitanju sanacije posljedica potresa:

“Na našem području obrazovni sustav nije stao! Imali smo velik izazov na području obrazovanja: 22 objekta škola koje su oštećene u potresu. Međutim, uspjeli smo osigurati da svi učenici pohađaju nastavu na području svojih gradova. Imali smo velike izazove: pronaći adekvatne prostore za Gimnaziju Sisak. Isto tako smo se susreli s velikim izazovima na području zdravstva. Donosili smo racionalne, inovativne odluke i ambulante Doma zdravlja Sisak iz kontejnera smo smjestili u zgradu koju koristi Županijska uprava…”

Osim obrazovanja i zdravstva, napravljen je iskorak i na području gospodarstva, nastavio je Celjak:

“I mi znamo, ono što već ponavljamo dugo, da je najbolja mjera demografske politike dobra plaća i da će dobra plaća zadržati ljude na našem području. Sisačko-moslavačka županija osigurala je u suradnji s HBOR-om i HAMAG-BICRO-om beskamatne kredite za mikro, male i srednje poduzetnike, za sve one koji imaju registrirane tvrtke na području županije i sve one koji žele ulagati na području županije. Takvih uvjeta nema nigdje u Hrvatskoj!”

Svi mi koji posredno ili neposredno sudjelujemo u obnovi bit ćemo zadovoljni tek kad se i posljednji stanovnik Sisačko-moslavačke županije s potresom pogođenog područja vrati u svoj dom. To je ono najvažnije, istaknuo je Celjak.

“Dane potresnog inženjerstva” organizirao je Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, podsjetio je dekan Stjepan Lakušić:

“Sa željom da se pokuša podvući crta i vidjeti gdje smo s obnovom. Je li sve ovo što činimo u smjeru kako je početkom godine sve predstavljeno kada govorimo i obnovi ruralnog područja, ali isto tako i urbanog središta Sisačko-moslavačke županije. Teme koje smo odabrali za ovo savjetovanje upravo su teme na konkretnim primjerima obnove uglavnom javnih objekata.”

Osim stručnih predavanja na temu projekata obnove, održan je i okrugli stol na temu “Gospodarska i obrazovna revitalizacija područja pogođenih potresom”, gdje se u javnoj diskusiji bitnih sudionika razgovaralo o široj problematici obnove.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime