U sklopu projekta „Revitalizacija lončarstva“, kojeg provodi Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u partnerstvu s Udrugom GRAK, na gradskoj tržnici u Petrinji 14. svibnja je otvoren prostor u kojem će biti smještena Glinena priča. Riječ je o radionici u kojoj će se stvarati unikatni uporabni predmeti od gline, a ovom su prigodom prikazani radovi nastali na edukaciji koju je vodio petrinjski lončar Valentino Valent.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije prošle je godine dobila sredstva od HABOR-a, oko 48 tisuća kuna te je počela s prvim radionicama obuke osoba s invaliditetom i dugotrajno nezaposlenih osobama za obradu i stvaranje predmeta od gline. Unajmili su prostor na gradskoj tržnici koji je u vlasništvu Republike Hrvatske te ga prilagodili potrebama svojih korisnika. HZZ im je kroz mjeru javnog rada odobrio zapošljavanje 10 osoba s invaliditetom i osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada što ujedno predstavlja nastavak aktivnosti i početke realizacije Strateškog plana udruge u smjeru pokretanja društvenog poduzetništva. Projekt je to kojim su u Udruzi osoba s invaliditetom SMŽ željeli aktivirati svoje odrasle članove koji su na neki način bili pomalo zapostavljeni, istaknula je ovom prigodom predsjednica udruge Dijana Smajo.

„Na ovaj smo ih način motivirali da se malo uključe i da probaju nešto sami proizvoditi, na što bi oni sami bili ponosni, a u konačnici i mi kao udruga. U početku nam je najbitnije bilo zadovoljiti njihove potrebe i socijalizirati ih stoga su i te radionice bile zamišljene da u njih ne budu uključene isključivo osobe s invaliditetom nego su pored njih bile i osobe koje se dugotrajno nezaposlene. Mi smo se zaista oduševili s načinom na koji je ova priča počela, kako je predstavljena i kako kao nastavlja živjeti. Znači, ovo je samo nastavak tog projekta i nadamo se da ćemo uspjeti izgraditi se i da ćemo zadovoljiti naše potrebe, da će nas građeni podržati i da će u konačnici na taj način odrasle osobe s invaliditetom biti više uključene u život zajednice“, kazala je Smajo.

Palma Miličević, predsjednica Udruge Građanski aktivizam – GrAk rekla je kako su zajedno s Udrugom osoba s invaliditetom SMŽ stvarali ovu ideju.

„Tražili smo neku aktivnost koja će zadovoljiti potrebe odraslih korisnika, osoba s invaliditetom odrasle dobi, koji su trebali nekakav način za kreativni izričaj i za socijalizaciju, ali isto tako kao priliku za zapošljavanje. Glina se nametnula kao logičan slijed zato što ona ima terapijska svojstva, jako dobra za razvoj motoričkih vještina, ali isto tako živimo u Petrinji koja ima bogatu tradiciju lončarstva i čija se turistička ponuda temelji na lončarstvu. Na ulazu u grad nas pozdravlja stucka, stari lončarski proizvod, koja je i simbol našeg grada“, pojasnila je Miličević te dodala kako je izrađeno i lončarsko kolo prilagođeno osobama s invaliditetom te kako su u kratkom su vremenu postignuti sjajni rezultati. Zahvalila je lončaru Valentinu Valentu koji je nesebično podijelio svoje znanje i iskustvo s oko 20-ak polaznika edukacija.

Na otvorenju radionice Glinena priča, koja je upriličena u godini kada Udruga osoba s invaliditetom SMŽ slavi svoj 15. rođendan, nazočio je i zamjenik sisačko – moslavačkog župana Ivan Celjak.

„Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije jedna je najaktivnijih udruga na našem području. U ovih 15 godina djelovanja izradili su i realizirali brojne kvalitetne projekte. Glinena priča sigurno je jedan od tih kvalitetnih projekata. Posredstvom ovog projekta, zajedno s Udrugom Građanski aktivizam, zapošljavaju  osobe s invaliditetom koje su educirane za izradu proizvoda od gline. Dakle, imamo zapošljavanje, edukaciju i stvaranje nove vrijednosti. Koristimo ovu prigodu da čestitamo Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije 15. godišnjicu uspješnog djelovanja i nadamo se, tj. sigurni smo da nastaviti jednako kvalitetno raditi i realizirati projekte u čemu će imati podršku Sisačko – moslavačke županije kao i do sada“, poručio je Celjak.

Rođendan Udruzi osoba s invaliditetom SMŽ, kao i pohvale za ovaj hvalevrijedan projekt ove dvije udruge, uputila je zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb.

„Fascinantno je da su ponovno uspjeli svojim entuzijazmom, velikim naporima i radom otvoriti, uskoro, novih 10 radnih mjesta i to baš za osobe s invaliditetom i osobe koje su dugo nezaposlene. Divno je naravno  imati radno mjesto, a pogotovo ostati u svojoj Petrinji i graditi Hrvatsku, našu zemlju. To je najljepše i to je bit za nas koji se bavimo politikom i svih dobronamjernih ljudi, da nam nitko ne ode iz naše Petrinje“, rekla je Kaleb.

Do sirovine im neće biti teško doći budući da je petrinjsko područje poznato po kvalitetnoj i nadaleko poznatoj petrinjskoj glini, a plan je ove dvije udruge stvoriti okosnicu proizvodnje suvenira za koje već, kako su nam otkrili, imaju ponude suvenirnica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime