Petrinja domaćin Međunarodnog znanstveno-stručnog simpozija „17. dani Mate Demerina“

2520

Petrinjski Odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu domaćin je dvodnevnog Međunarodnog znanstveno-stručnog simpozija „17. dani Mate Demerina“ pod nazivom „Odgoj i obrazovanje – budućnost civilizacije.

Riječ je o skupu na kojem sudjeluju učitelji, odgojitelji, stručni suradnici, studenti i ostali zainteresirani pojedinci i dionici odgojno-obrazovnog sustava koji svojim sudjelovanjem nastoje pridonijeti osvjetljavanju uloge i važnosti odgoja i obrazovanja u društvu budućnosti. Dekan petrinjskog odsjeka Učiteljskog fakulteta Ivan Prskalo istaknuo je kako Petrinja, kao sveučilišni grad, mora voditi brigu i o znanstvenoj produkciji pa tako od 2000. godine tradicionalno održavaju dane Mate Demarina, posvećene velikom hrvatskom pedagogu, inače rođenom u Medulinu. Suradnja je to koja se odvija sa sveučilišnim Odjelom za obrazovanje učitelja i odgojitelja Pula.

„Ta tradicija se događa na način da naizmjenično organiziramo Dane Mate Demarina. U pravilu je to svake dvije godine. Ovisno o prilikama, nekad ih i pomaknemo, ali nastojimo ih održati. Ovi Dani mate Demarina su posvećeni djetetu kao jedinoj istinskoj budućnosti odgoja i obrazovanja, ali budućnosti uopće nacije, civilizacije i društva. Uspjeli smo dobiti eminentne predavače. Nastojimo uvijek biti aktualni. Nakon skupa bit će izdan Zbornik radova. Zbornik sažetaka je već podijeljen svim sudionicima, a Zbornik radova će izaći naknadno s tim da će najbolji radovi izaći u međunarodno priznatom časopisu Croatian Journal of Education : Hrvatski časopis za odgoj i obrazovanje. Tako da je višestruka korist od ovog simpozija, ne samo na lokalnoj razini, nego će ti članci koji se pojave ovdje, a koji kvalitetom budu zadovoljili razinu časopisa, bit će i međunarodno prepoznatljivi“, kazao je Prskalo.

Simpozij je to koji pridonosi razvoju odgoja i obrazovanja, ali i razvoju visokog školstva na području Sisačko – moslavačke županije, ustvrdio je župan Ivo Žinić koji je pozdravio sudionike skupa.

„Kroz ova predavanja, kroz znanstvena istraživanja i radove, vjerojatno će biti puno novina u reformi školstva, u reformi odgoja i obrazovanja, u promjeni kurikuluma u obrazovanju. Vidio sam brojne različite teme koje pokrivaju razna područja, ne samo odgoj i obrazovanje. Stoga vjerujem da je to jedan značajan doprinos upravo onome što želimo, da imamo u budućnosti kvalitetne ljude koji su dobro obrazovani, ali i ono što uvijek naglašavam, nije samo znanje vrijednost, znanjem se mijenjaju određene stvari. Ali, ako je to znanje ostalo negdje po strani, nije upotrijebljeno na ispravan način, onda nije niti korisno. Želim poručiti kako nije bitno samo znanje, već je bitno stvoriti kvalitetne ljude za razvoj društva“, rekao je Žinić.

Dodajmo kako će u sklopu simpozija biti prezentirano više od stotinu radova iz različitih sfera odgoja i obrazovanja: predškolskog odgoja, kineziološke edukacije te razredne i predmetne nastave, a organizirana je i Međunarodna izložba radova sveučilišnih nastavnika i studenata te koncert studenata i profesora petrinjskog Odsjeka Učiteljskog fakulteta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime