PETRINJA Donacijama Hrvata iz BIH obnovljena OŠ Dragutina Tadijanovića

Delegacija je uručila nove donacije u vrijednosti više od pola milijuna kuna

122

Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića u Petrinji posjetila je delegacija Hrvata iz BIH koji su svojim donacijama pomogli u obnovi škole nakon potresa. Hrvati iz BiH prikupili su vrijednu donaciju, koja čini znatan dio sredstava utrošenih u saniranje posljedica katastrofalnog potresa na zgradi OŠ Dragutina Tadijanovića.

Dragim gostima zahvalila je gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes:

“Koristim priliku da zahvalim Hrvatima iz BiH i Hrvatima diljem svijeta koji su reagirali u trenutku kad nam je bilo najpotrebnije. Ovo je katastrofa koja je zaista imala jako široke razmjere, gdje nije bila dovoljna snaga lokalne zajednice, županijske, usuđujem se reći i državne i zato nam je svaka pomoć bila dobrodošla. Zaista smo je i dobili, ruka prijateljstva pružena je sa svih strana svijeta. Ovom ptilkom zahvaljujem našim dragim prijateljima iz BiH što su prepoznali prioritete, a to su naravno naša djeca jer bez djece nema budućnosti. Njihov opstanak ovdje je garancija ostanka našeg stanovništva, naročito na području Petrinje koja je najpogođeniji grad u razornom potresu.”

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak istaknuo je da je donacija Hrvata iz Bosne i Hercegovine vrlo značajna za obrazovanje na području grada Petrinje:

“U okolnostima u kojima se nalazimo, meni kao županu i cijelom mom timu najvažnija zadaća u zadnjih nekoliko mjeseci je bila da glavni segmenti života u našoj županiji normalno funkcioniraju, a jedan od najvažnijih sigurno je školstvo. Iskreno i od srca zahvaljujem našim prijateljima iz Bosne i Hercegovine koji su prepoznali tu potrebu i iskazali vrijednu pomoć.”

Ova donacija dokazuje sinergiju Hrvata gdje god oni živjeli, naglasio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ocijenio je da obnova škola na stradalom području teče predviđenom dinamikom i po novim standardima kako bi učenici nastavu polazili u jednoj smjeni, cjelodnevnoj nastavi, uz duži boravak u školi te osigurane tople obroke i suvremenu školsku infrastrukturu.

Potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved podsjetio je da su na istom mjestu bili prije pola godine u razrušenoj školi:

“Ovakvo ćemo djelovanje i nastaviti, Vlada RH je ovdje svakodnevno prisutna, ulažemo velike napore u obnovi, revitalizaciji cijeloga područja, što se čini uz sredstva državnog proračuna, ali i prijatelja koji prepoznaju naše potrebe. Hvala svima koji pomažu da se ovo stradalo područje što prije revitalizira i obnovi.”

Izaslanstvo Hrvata iz BiH predvodio je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović te izrazio zadovoljstvo da je obveza preuzeta prije par mjeseci konačno i realizirana:

“Drago mi je da smo izvršili obavezu koju smo preuzeli prije više mjeseci. Vjerujem da je ovdje bilo stotine izaslanstava iz BiH koje su donijele pomoć. Danas sam sretan kada vidim učinak našeg doprinosa, da djeca mogu normalno biti u školi. Neka naše zajedništvo bude jedno ohrabrenje svima u Petrinji i širem području, da vide da nisu sami, a mi ostajemo otvoreni i za naredne projekte suradnje.”

Predjednik Udruge bosansko hercegovačkih Hrvata Prsten u RH Pavo Zubak i predsjednik udruge BiH Hrvata Prsten u BiH Marian Klaić uručili su ravnatelju OŠ Dragutin Tadijanović Davoru Miholjeviću donaciju za opremanje prostorija škole, dok je načelnik općine Posušje Ante Begić donaciju uručio županu Ivanu Celjaku.

Gostima iz BiH na kraju je Zahvalnicu u ime učenika i djelatnika škole uručio ravnatelj škole Davor Miholjević.

Radovi obnove OŠ Dragutina Tadijanovića vrijednosti su gotovo 1,8 milijuna kuna (1.795.780,71 kn) od čega je donacijom prikupljeno 1.653.234,72 kune, odnosno 1.125.347,10 kuna i 60.081 eura od Hrvata iz BiH.

Obavljena je sanacija pregradnih i nosivih zidova, sanacija stolarije i parketa te električnih instalacija i sustava napajanja i drugih manjih popravaka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime