PETRINJA Izložba”Petrinjski portali budućnosti”

Ovogodišnji Mjesec knjige odvija se pod motom „Ajmo hrvati se s knjigom“

346
Foto: Grad Petrinja

„Petrinjski portali budućnosti“ naziv je izložbe fotografija postavljene na Trgu kulture u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja povodom Mjeseca hrvatske knjige 2021.

Foto: Grad Petrinja

Mjesec hrvatske knjige obilježava se svake godine od 15. listopada do 15. studenoga. Cilj manifestacije je istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koja se sve više približavaju građanima.

Foto: Grad Petrinja

Ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja Ante Mrgan istaknuo je da su, kao i svake godine, Mjesec hrvatske knjige započeli s besplatnim upisom u knjižnicu te dodao:

„Ovaj cijeli mjesec je pod motom „Ajmo hrvati se s knjigom“. Imali smo i radionicu slikovnicu zidovnicu, tu su na kontejneru djeca iz igraonice slikala. Imali smo jedan video Potresna čitanja koji je vrlo dobro primljen od strane građana. Danas završavamo Mjesec hrvatske knjige sa ovom izložbom. Još do 15.11. besplatno učlanjujemo i opraštamo zakasninu, to je već standard.“

Foto: Grad Petrinja

Autor fotografija postavljenih na izložbi „Petrinjski portali budućnosti“  je Matija Jurčević, informatičar Gradske knjižnice:

„Svima je vjerojatno preko glave potresa, rušenja i svega ali morali smo ovjekovječiti ove tužne prizore i tužne kadrove koje smo vidjeli jer bili smo na milijardu lokacija, snimili preko 130 videa, fotografija imamo oko 300, nažalost nisu sve mogle stati ovdje. Bili smo u kutevima u kojima normalni ljudi ne mogu i ne žele, možda se i boje doći pa mi smo bili ti koji su uhvatili ove kadrove i da ih prikažemo ljudima i da vide i oni možda iz nekog drugog kuta kako ovaj grad izgleda još uvijek danas.“

Foto: Grad Petrinja

Izložbu fotografija posjetila je gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes, pritom istaknuvši:

„Pogledala sam ovu zanimljivu izložbu fotografija koje nas s jedne strane žaloste kada vidimo sve ove portale naših gradskih zgrada koji  zaista izgledaju u ovom trenutku tužno, većina tih zgrada je porušena, ostaci su uklonjeni da ne predstavljaju opasnost prolaznicima i dalje je u tijeku uklanjanje tih objekata, kao što i naziv izložbe kaže kroz te portale, kroz prozore moramo gledati u budućnost i vjerovati i nadati se da će ona biti bolja. Mi kao Gradska uprava ali i djelatnici knjižnice i svih ostalih ustanova činimo sve što je u našoj moći, prijavljivati ćemo se na fondove, u koordinaciji smo sa Sisačko – moslavačkom županijom, s Vladom Republike Hrvatske koji pomažu Petrinji da izvučemo što više sredstava koja su nam na raspolaganju i da zaista pretvorimo Petrinju u grad budućnosti, u svijetlu budućnost koju ja osobno mogu vidjeti kroz ove portale.“, istaknula je gradonačelnica i dodala kako je završen Javni poziv za iskaz interesa za projektnu dokumentaciju za 32 objekta za koje je Ministarstvo kulture osiguralo financiranje, radi se o objektima koji se nalaze u samom centru grada, među njima je i zgrada Prve osnovne škole koja kada se obnovi neće imati istu namjenu:

Foto: Grad Petrinja

„ Kroz razgovore predloženo je da u toj zgradi između ostalog bude Gradska knjižnica. Poziv za iskaz interesa je završen, javili su se projektanti za ovakvu vrstu obnove objekata i prilikom pripreme projektne dokumentacije pozvati ćemo i ravnatelja, tako da nadam se uskoro ide projekt za novu Gradsku knjižnicu za koju znamo svi da je neophodna.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime